Güneş Enerjisi Sektörünü Buluşturan SOLARTR 2014 İzmir’de Devam Ediyor…

0
1662

İzmir’de başlayan SOLARTR 2014 Konferansı’nda konuşan  Orman Genel Müdürlüğü Orköy Daire Başkan Yardımcısı Musa Kaya, Güneş enerjisi kullanarak ormanları korumayı hedeflediklerini belirterek “İlk etapta 300 orman köyünün elektriğini güneşten sağlamayı hedefliyoruz. Köylüye geri ödemesinde de önemli kolaylıklar sağladığımız kredi olanakları sunuyoruz. Köylünün kredi ödemeleri aylık elektrik faturası ödemesini geçmeyecek” dedi

solar tr (1) (Medium)İran İslami Azad Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ferzad Caferkazemi de, İran ile Türkiye’nin güneş enerjisi alanında işbirliği yapma olanaklarına sahip olduğunu belirterek, “İran önemli oranda yenilenebilir kaynak potansiyeline sahip bir ülke. Güneş enerjisi yatırımlarına köylerde başladık. 2018 yılına kadar yenilenebilir enerji kurulumunda 5 GW’ı, güneşte de 500 MW’ı hedefliyoruz” diye konuştu.

Güneş enerjisinin yaygın kullanımında, yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alan  ve dün İzmir’de başlayan “SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi” 21 Kasım tarihine kadar, üniversiteden sanayiye, kamudan uygulamacıya bütün paydaşların katılımıyla devam edecek.

Konferansta konuşan T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Orköy Daire Başkan Yardımcısı Musa Kaya, Kaya, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından 4 milyar dolar ile desteklenen dört yıllık “Ekolojik Köy Projesi” ile biri doğudan diğeri batıdan seçtikleri iki köyün tüm elektriğini ve sıcak suyunu güneşten sağlayacaklarını söyledi. Kaya, aynı zamanda GÜNDER ve UFTP tarafından da desteklenen projenin toplam maliyetinin 21 milyon dolar olacağını belirtti.

Güneş enerjisi kullanarak ormanları korumayı hedeflediklerini ifade eden Kaya, “İlk etapta 300 orman köyünün elektriğini güneşten sağlamayı hedefliyoruz. Köylüye geri ödemesinde de önemli kolaylıklar sağladığımız kredi olanakları sunuyoruz. Köylünün kredi ödemeleri aylık elektrik faturası ödemesini geçmeyecek.Türkiye’de toplam 21 bin 427 orman köyü var ve buralarda toplam 7.1 milyon insan yaşıyor. Başka bir amacımız orman köylerine su ısıtma sistemi de kurmak. Projemize Konya’da 31 aileye kredi verilerek başladık ve bir model oluşturduk. 2013 rakamlarına göre, 132 bin 121 aileye ulaştık. Proje için 110.5 milyon lira kaynak harcadık” dedi.

“İran ve Türkiye güneş enerjisinde işbirliği yapabilir”

solar tr (2) (Medium)Konferansta konuşan İran İslami Azad Üniversitesi Mekanik Mühendislik Fakültesi Yardımcı Prof. Ferzad Caferkazemi de, nüfus ve güneş potansiyeli açısından birbirine yakın olan İran ile Türkiye’nin güneş enerjisi alanında işbirliği yapma olanaklarına sahip olduğunu belirtti. Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacminin 2000 yılında 1 milyar dolar iken 2012 yılında 20 milyar dolara yükseldiğini belirten Caferkazami, iki ülke arasında güneş enerjisi alanında bir ticaretin olmadığına dikkat çekti. Türkiye ile İran’ın son yıllarda yaptıkları araştırmalarda bir paralellik olduğunu belirten Caferkazami, bunun işbirliği noktasını güçlendirebileceğini belirtti.

İran’da 2010-2015 döneminde yakıt fiyatlarındaki artışın yüzde doksanlarda olduğunu ifade eden Caferkazami, yenilenebilir enerji kullanımının gerekliliğine dikkat çekti.  hale getirdiğini ifade etti.  Son yıllarda İran’da fosil yakıtların kullanımının zirve yaptıığını, bunu da hava kirliliğine neden olduğuna değinen Caferkazami,  “İran önemli oranda yenilenebilir kaynak potansiyeline sahip bir ülke. Güneş enerjisi yatırımlarına köylerde başladık. Toplam 4 güneş enerjisi teçhizatı üreten fabrikamız var. Solar termalde de sadece Şiraz’da 250 kW gücünde bir santrale sahibiz.  2018 yılına kadar yenilenebilir enerji kurulumunda 5 GW’ı, güneşte de 500 MW’ı hedefliyoruz” diye konuştu.

“Lisanssız enerji başvurusunda 2015’de patlama olacak”

Lisansız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de lisanssız enerji başvurularında bir patlama yaşandığını belirti. Aynı hızın tesislerin devreye girmesi konusunda söz konusu olmadığını söyleyen Yalçın, lisanssız elektrik üretiminin kısaca halkın elektrik üretimine katılması olarak tanımlanabileceğini kaydetti. Kıroğlu, kanun ve yönetmelikle sınırsız elektrik üretim imkanının doğduğunu, bu imkanın da aynı ölçüm noktasından bağlı olmak ve tüketim fazlasının bedeli alınmamak suretiyle olduğunu ifade etti.

Lisanssız yatırımların devreye alınması açısından 2015`in bir patlama yılı olacağını belirten Yalçın, “Şu anda 4846 olan lisanssız başvurularının yıl sonuna kadar 5.500-6000’e çıkması bekleniyor. Başvuruların 2142 tanesi olumlu, 860 tanesinin olumsuz değerlendirildi. Bu redlerin en büyük nedeni hat kapasitesi ve trafo merkezi kapasitesi yetersizliği idi. Kapasitesi yeterli olmayan hatlar için baştan başvuru alınması zaten saçma. Bu başvuruların baştan alınmaması gerekir. Şu ana kadar lisanssız enerji izinleri neredeyse lisanslıya göre iki katfazla oldu. Türk lisanssız güneş pazarı her zaman lisanslıdan daha büyük olacak” şeklinde konuştu.