HANNOVER MESSE, “Endüstri 4.0″ın avantajlarına odaklanıyor

0
2135

messe hannowerBir önceki HANNOVER MESSE’nin mesajı netti: entegre endüstri tam anlamıyla ana trend haline geldi. Fuar bu mesajını kanıtlamak üzere üretim ve enerji sektörlerinde tam olarak dijitalleştirilen süreçlere ilişkin olarak 400’ü aşkın uygulama örneği sundu. Görünen o ki dördüncü sanayi devrimi yolda. Ancak geleceğin fabrikalarının gökyüzünde olduğu rivayet edilen kalelerden ibaret olmaması açısından bunun sektör, çalışanlar ve toplum geneli nezdindeki faydalarını daha fazla vurgulamak gerekiyor. HANNOVER MESSE 2017’nin odaklanacağı temel konu da tam olarak bu!

Hannover. ”Entegre Endüstri – Değer Yaratmak” sloganı, HANNOVER MESSE 2017’nin ana teması. Deutsche Messe Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Jochen Köckler konuya ilişkin şunları ifade etti: “Üretim ve enerji sektörlerinde dijitalleşmenin yaygın olarak kavranması yalnızca entegre teknoloji hizmetleri sağlayıcılarının buna ilişkin faydaları sağlam bir şekilde ortaya koyması durumunda gerçekleşecektir. Üreticilerin ve enerji firmalarının dijitalleşmeden sağlayacakları uzun vadeli ve doğrudan elde edebilecekleri faydaları tam olarak anlamaya ihtiyacı var. Dijitalleşmenin yalnızca yeni ve daha iyi makineler sağlamakla kalmadığını, bunun yanı sıra değer kattığını anlamaya ihtiyaçları var. Değer katma konusu ayrıca firmaların iş modellerini dijitalleşme sayesinde güncelleyebilmesi, kapsamlı olarak yeniden keşfedebilmesi ve çalışanların iş yaşamlarını iyileştirebilmesiyle meydana gelir.”

 messe hannower1Günümüzde her türden firma, Endüstri 4.0, entegre enerji, “dijital ikiz”ler, öngörüye dayalı bakım, dijital enerji ve ağa dahil olan yardımcı robotlar sayesinde (cobot) seçebileceği çeşitli ileri teknoloji çözümlerine sahip. Ancak firmalar çoğu zaman bu tip çözümlerin nasıl bir değer katabileceğini kestirmekte zorlanıyor. Bu şirketlerden birçoğu ölçülebilir yararların somut tarafını görmeden büyük çaplı sermaye yatırımları yapmakta tereddüt ediyor, tabii bu da anlaşılabilir bir durum. HANNOVER MESSE 2017 bu noktada devreye giriyor. Önümüzdeki yıl dünyanın en büyük endüstriyel teknoloji fuarı, sınırlı kaynakları olan firmaların dahi dijitalleşmenin güçlü olduğu noktaları tespit ederek bundan nasıl istifade edebileceğini ortaya koyacak. Köckler şöyle devam ediyor: “Endüstri 4.0 tek seferde üretim tesisinin tamamını yenisiyle değiştirmek anlamına gelmiyor, bunun yerine aşamalı bir süreç ortaya koyuyor. Örneğin firmalar üretim süreçlerinde iyileştirmeler yapmalarına veya yeni iş modelleri geliştirmelerine yardım edecek olan verileri yakalamak ve değerlendirmek üzere mevcut tesislerine sofistike sensörler takmakla işe başlayabilirler. Önümüzdeki HANNOVER MESSE fuarı, şirketleri için dijitalleşmenin yararlarından istifade etmek ve tesislerini adım adım Endüstri 4.0 fabrikalarına dönüştürmek isteyen imalat sektöründen ziyaretçilerin ihtiyaç duydukları rehberliği sağlayacak.

 11 (Large)Dijitalleşme enerji sektörüne de baştan aşağı bir dönüşüm getirecek. Aslında pek çok ülkenin hedeflediği enerji dönüşümünün kilit noktası da budur. Geleceğin enerji sistemlerinde akıllı şebekeler üretimden tüketime enerji tedarik zincirinin tüm kısımlarını kontrol edecek ve düzenleyecek. Dijitalleşme olmadan günümüzün modası geçmiş merkezi enerji santrallerinden yenilenebilir kaynaklar ve dağıtım yapıları üzerine temellenen modern ve yüksek ölçüde verimli enerji sistemlerine geçiş yapmak mümkün olmayacak. Gelecek HANNOVER MESSE fuarında “Entegre Enerji” başlığı altında dünyanın lider durumdaki tedarikçileri enerji sektörünün yaşayacağı değişimleri ve bu dönüşümde kritik bir rol oynayacak olan özel teknolojileri vurgulayacak. Kökler şu sözlere yer veriyor: “HANNOVER MESSE üretim, aktarım, dağıtım ve depolamadan alternatif mobilite çözümlerine kadar enerji değer zincirinin tamamına ilişkin entegre çözümleri gözler önüne serecek.”

 Ancak süregelen ve hızlı yayılan dijitalleşmeye rağmen insan faktörü sektördeki başarı için her zaman büyük önem taşıyacak. Bu nedenle HANNOVER MESSE’nin “Entegre Endüstri – Değer Yaratma” mottosu tesisler ve donanımlar için olduğu kadar insanlar için de aynı ölçüde geçerli. Endüstri 4.0 teknolojileri fabrika işçilerinin görevlerini daha ilgi çekici ve çeşitli hale getirerek onlara değer katacak. Fabrika çalışanları tekrarlayan manuel işlere odaklanmak yerine giderek artan şekilde sorun çözmek, kararlar vermek, yenilikler yapmak ve değer katan girişimleri teşvik etmek üzere görev alacak.  Ancak bu dış etkilerden uzak bir şekilde gerçekleşmeyecek. Üreticilerin işgücünü Workplace 4.0’a hazırlamak için beceri kazandırmaya ve eğitim tedbirlerine yatırım yapması gerekiyor. Köckler şunları söylüyor: “Gelecekte çalışanların beceri düzeyine adapte olan ve çalışmalarında onlara destek olan akıllı iş istasyonlarını giderek daha çok göreceğiz. Yarının çevik, esnek imalat tesislerinde eğitimler işbaşında ve üretimde herhangi bir kesinti olmadan makinenin başında verilecek. Eğitim araçları arasında sanal gerçeklik uygulamaları, akıllı gözlükler, akıllı telefonlar ve tabletler de yer alıyor ve bunların tümü HANNOVER MESSE 2017’de görücüye sunulacak.”

 Ayrıca Entegre Endüstri akıllı fabrikaların çok daha ötesine uzanacak. Akıllı fabrikaların ürettiği mallar kullanım ömürleri boyunca üreticileriyle bağlantı halinde olacak ve sürekli olarak önemli veri akışları sağlayacak. Bu veriler üreticilerin ek ağ tabanlı hizmetler geliştirmesine ve geleneksel sektörlerinin dışında yeni iş fırsatları kovalamalarına olanak sağlayacak. Örneğin enerji sektöründe “üreten tüketiciler” ve sanal güç istasyonları dağıtılan üretim sistemleri şeklinde dijitalleşmenin yarattığı fırsatların en iyi örnekleri arasında yer alıyor. Endüstriyel tedarik sektörü bunun bir başka güzel örneği. Gelecek HANNOVER MESSE fuarında endüstriyel alt yükleniciler dijitalleşmenin yenilikçi ve yüksek ölçüde kişiye özel çözümleri her zamankinden daha hızlı sunmalarına nasıl yardım ettiğini ortaya koyacak. Dijitalleşme trendinin yine önümüzdeki yılın “Entegre Endüstri – Değer Yaratma” ana teması kapsamında ele alınacak olan bir diğer kilit unsuru da muhtemelen aslında en önemli unsur. Köckler;  “Dijitalleşmenin en büyük katma değer potansiyeli tamamen yeni iş modellerinin geliştirilmesinde ve bu iş modellerinin istifade ettiği pazarlarda yatıyor. HANNOVER MESSE giderek artan bir şekilde daha önce duyulmamış ortaklıklara yönelik bir platform haline geliyor. IT şirketleri ve mühendislik firmaları arasında veya genç ve yenilikçi firmalar ve büyük kurumsal şirketler arasındaki ortaklar buna örnek olarak verilebilir. Radikal ve yüksek ölçüde ezber bozucu yeni iş fikirlerinden, kanıtlanmış 4.0 iş modellerine kadar hepsi önümüzdeki Nisan ayında burada olacak.”