Sanayi 4.0’a Uyum Sağlamak CC-Link ile Daha Kolay

0
627

Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen 1. İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi ile 5. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı etkinliklerinde CLPA (CC-Link Partner Association) Ülke Müdürü Tolga Bizel konuşmacı olarak yer aldı. “Dijital Dönüşümde Yeni Fırsatlar ve KOBİ’ler” ile “Yapay Zeka ve Robot Hukuku” panellerinde konuşma gerçekleştiren Bizel, büyük işletmelerin Sanayi 4.0’a adaptasyonu konusunda planlanan çalışmalara KOBİ’lerin de eklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin robotlu otomasyon sektöründe de büyük bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Bizel, verimli fabrika otomasyonu için kontrol ve bilgi amaçlı verileri yüksek hızlı olarak işleyen yeni nesil kontrol ve iletişim teknolojisi CC-Link’e dikkat çekti. CC-Link ile fabrikalardaki robotlar dahil tüm üretim hattının saniyede bir gigabit hızla haberleşebildiğini ifade eden Bizel, geleneksel endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu teknoloji sayesinde Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmenin çok daha kolay olacağını anlattı.

 Türkiye’nin bilişim sektöründe en büyük ve köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak öne çıkan Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen 1. İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi ile 5. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı 2-3 Kasım tarihlerinde İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleşti. Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenen 1. İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi “Akıllı Üretimle Küresel Rekabet” ana temasıyla, İzmir Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen 5. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı ise “Bilişim Hukuku 5.0” temasıyla hayata geçirildi. KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi’nde “Dijital Dönüşümde Yeni Fırsatlar ve KOBİ’ler” panelinde konuşmacı olarak yer alan CLPA (CC-Link Partner Association) Ülke Müdürü Tolga Bizel, Bilişim Hukuku Kurultayı’nda ise “Yapay Zeka ve Robot Hukuku” konulu panelde söz aldı.  Sanayi 4.0’a uyumlu üretimin desteklenmesi konusunda büyük önem taşıyan endüstriyel haberleşme platformu CC-Link (Control&Communication Link) hakkında bilgi veren Tolga Bizel, robot teknolojileri konusundaki son gelişmelere de ışık tuttu.

Hızlı ve verimli üretim bantları oluşturulmalı

Günümüzde sanayinin her geçen gün daha fazla kişiselleşen ihtiyaçları karşılayabilmesi için hızlı ve verimli üretim bantlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Bizel, sözlerini şöyle sürdürdü; “Fabrikalarda yüksek verimlilik sağlayan açık network teknolojisi, Sanayi 4.0 sürecinde gittikçe daha önemli hale geliyor. Açık network yapısının başarısı ise standart teknolojiyi destekleyen otomasyon ürünlerinin kullanılabilirliği ile belirleniyor. Bu doğrultuda açık endüstriyel ethernet protokolü CC-Link dikkat çekiyor. Çünkü bugün dünya genelindeki yüzlerce otomasyon ekipmanı üreticisinin sunduğu 1.400’den fazla sertifikalı CC-Link uyumlu ürün bulunuyor.”

CC-Link teknolojisinin güvenilir haberleşme için tüm veri bağlantı katmanı ve taşıma katmanını ele alan ve cihazlar arasındaki haberleşmeyi sağlayan bir ASIC (Application Specific Integrated Circuit- Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) kullanımına dayandığını belirten Bizel, “CC-Link, verimli fabrika ve proses otomasyonu sağlamak amacıyla kontrol ve üretim verilerini yüksek hızda iletiyor. Bu yüksek hızlı haberleşme, farklı tedarikçilerden sağlanan çok sayıda otomasyon cihazını tek bir kablo üzerinden birbirine bağlıyor. Geleneksel endüstriyel kontrol ağları ile yalnızca bir üreticiye ya da az sayıda üreticiye ait saha cihazlarının kurulumu yapılabilirken, CC-Link gibi açık ağlarla yaklaşık 300’e yakın farklı üreticiye ait cihazların kurulumu gerçekleştirilebiliyor” dedi.

Geleneksel haberleşme sistemlerinden 10 kat hızlı iletişim

Geleceğin haberleşme üzerine kurulacağını belirterek bu doğrultuda Sanayi 4.0’ın gereklerini hayata geçirmek için fabrikalarda robotlar dahil tüm makine ve sistemlerin birbiriyle haberleşmesinin önemini vurgulayan Bizel, şu bilgileri aktardı; “Sanayi 4.0 sürecindeki en önemli unsurlardan biri büyük verinin toplanması, paylaşılması ve işlenmesi. Makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesi son derece önemli. Dijital fabrikalarda pek çok veri, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesine imkan tanıyor. Bu sürecin başarısında bant genişliği büyük önem taşıyor ve bu noktada devreye CC-Link IE giriyor. CC‑Link uyumlu ürün üreticileri ve CC‑Link teknolojisi kullanıcılarından oluşan CLPA’nın dünya genelinde yaygınlaştırmaya çalıştığı CC-Link IE, şu anda fiilen en büyük bant genişliğine sahip ve gigabit hızlarında çalışan tek açık endüstriyel ethernet ağı olarak öne çıkıyor. Genel olarak saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan CC-Link IE, saniyede bir gigabit ile haberleşme imkanı sunuyor. Dolayısıyla bu teknoloji, şimdi ve gelecekte Sanayi 4.0’ın ihtiyaçlarının desteklenmesi için büyük potansiyele sahip.”

Büyük işletmelerin Sanayi 4.0’a adaptasyonu çalışmalarına KOBİ’ler de eklenmeli

Sanayi 4.0’ın gerekliliklerini yerine getirmek için kamu, özel sektör ve kamuoyunun ortak bir uygulama ve geliştirme planı üzerinde çalışma gerçekleştirmelerinin çok önemli olduğuna değinen Bizel; “Bu yeni sanayi evresinde mevcut üretim gücümüzün güvenli bir şekilde korunması ve geliştirilmesi için destek ve teşvikler oluşturulmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Türkiye’nin çok güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğu gerçeğinden hareketle yüksek potansiyelinin doğru kullanılabilmesi için hem insan gücüne hem de özel sektör ve yeni pazarlara yönelik yeni kamusal planların yapılmasını çok değerli buluyoruz. Ayrıca uzun yıllardır kamu tarafından desteklenerek bugünkü gelişim seviyesine ulaşan KOBİ yapılanmalarının korunmasının yanı sıra büyük işletmelerin Sanayi 4.0’a adaptasyonu konusunda planlanan çalışmalara KOBİ’lerin de eklenmesi çok faydalı olacaktır. Türkiye ekonomisinin itici gücü KOBİ’lerin, gelecekte daha da önem kazanacak küçük, verimli ve dinamik üretim merkezlerine dönüştürülmesi ve global dijital üretim zincirine bağlanmaları konusunda gerekli adımların atılmasının yoğun rekabet ortamında ülkemiz için olumlu sonuçlar yaratacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Yatırımlar kesintisiz haberleşme sağlayan açık ağlar üzerine olacak

Yüksek üretim kabiliyeti olan Türkiye’nin robotlu otomasyon sektöründe de büyük bir potansiyeli bulunduğunu söyleyen Tolga Bizel, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu üretim kabiliyetinin sürdürülebilir olması için rekabet edebilir olmak, rekabet edebilmek için de üretim kalitesini artırırken maliyetleri düşürmek gerekiyor. İnsanla birlikte çalışan robotlu sistemler tüm bu gereklilikleri bir arada sunabilecek ideal çözümlerden biri. Robotları kullandığımız işler genelde insanların bir zaman sonra yapmaktan sıkılabildikleri tekrarlayıcı veya insan eliyle sağlanamayacak hassasiyetlere ihtiyaç olan işler olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlerde robotların rol alması, ilgili departmanlarda çalışanların üretim hattında farklı bir bölüme transfer edilerek yeni bir görev alabilmelerini sağlıyor. İşletmeler yetişmiş insan gücünü kaybetmek istemedikleri için birçok fabrikada bu tür uygulamaların yapıldığını görüyoruz. Ayrıca robotların sağladığı kapasite artışı ve hız sayesinde büyüyen işletmelerde farklı fırsatların da ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz.”

“Dünya ekonomisi üzerinde söz sahibi olan güçlerin gelecek vizyonlarına baktığımızda; bilim ve teknolojiye hakim, yeni teknolojiler üretebilen ve bilinçli kullanabilen, teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yeteneği kazanmış olduklarını görüyoruz” diyen Bizel, dolayısıyla yatırımların da ağırlıklı bir şekilde robotlar, makinalar ve tüm bu sistemler arasında kesintisiz haberleşme sağlayan açık ağlar üzerine olacağını belirtti.