EMSİAD ( Elektrik Malzeme Satıcıları ve İş Adamları Derneği ) Başkanı Ahmet Soylu , Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle , ELEKTRİK Tasarrufuna dikkat çekti .
Soylu ,”The Boston Consulting Group ( BCG ) tarafından yayınlanan İmalat Sanayi Maliyet Endeksine göre , İmalat sanayinde global dengeler değişiyor . Araştırmaya göre ucuz üretimde Çin , kan kaybederken , ABD yükselişe geçti .Türkiye ise , reel ücretlerdeki düşüş ve döviz kurlarındaki gelişmelere bağlı olarak “ucuz üretim” de Dünyanın en ucuz üreticisi olarak bilinen Çin in düzeyini yakaladı . Türkiye birçok marka üretici tarafından bölgesel üretim merkezi olarak tercih edilmeye devam ediyor .Mercedes- Benz , Nestle, Ford ve HP gibi birçok global şirketin , Türkiye yi üretim merkezi olarak seçmesinin ana sebebinin ne olduğunu görüyoruz . BCG tarafından hazırlanan ve en büyük 30 ihracatçı ülkeyi imalat sanayinde üretim maliyeti rekabetçiliğine göre inceleyen çalışmaya göre , Türkiye imalat sanayinde önemli bir maliyet avantajına sahip görünüyor : Buna etken en önemli faktörler ise 1. Düşük ücretler 2. Dolar karşısında değeri düşük lira . İmalat Sanayi Maliyet Endeksine göre Türkiye , 97 endeks değeri ile Çin ve Tayvan la başa baş rekabet ederek Dünya klasmanındaki 7. Sırasını koruyor.
BCG raporunda , Türkiye yabancı yatırımcı çekebilmek ve ihracatını daha da arttırabilmek için , ileride dahada iyi değerlendirmesi gerektiği birçok avantaja sahip . Raporu takip ettiğimizde Türkiye yi öne çıkaran bu avantajlar ise şöyle:
1.GENÇ NÜFUS : Avrupa ülkeleri arasında , çalışabilecek yaşta kişi sayısı en yüksek ülke Türkiye ve ortalam yaş :29
2.LOKASYON : Türkiye hızla gelişen ile gelişmiş ülkeler arasında köprü konumunda.Türkiye Maksimum 4 saatlik uçak yolculuğu mesafesi ile 1 milyar kişiye ve 21 Trilyon dolar GDP ‘ ye ( Gayri Safi Yurt içi Hasıla ) erişim sağlıyor.
3.SAĞLIKLI BANKACILIK SİSTEMİ : Türkiye’nin bankacılık sistemi gayet sağlıklı bir sermaye yeterlilik oranına sahip .
4. DÜŞÜK VERGİ ORANLARI : Türkiye , yaklaşık % 20 seviyelerindeki kurumsal vergi oranı ile birçok ülkeden avantajlı durumda.Vergiler ; Brezilya , Hindista ve EU ülkelerinde % 30-35 seviyelerine çıkıyor .” dedi.
En pahalı elektriğe sahip ülkeler klasmanındada Dünyada 4. Sıradayız . İtalya , Brezilya ve Japonya nın ardından Türkiye geliyor .Böyle bakıncada Rusya , hem elektrik hem doğalgaz maliyetleri açısından oldukça avantajlı görülüyor .Elektriğin ucuz olduğu ülkelerin başında ise ABD ve Tayland var . Ülkemizin bu önemli başarı sıralamalarını göz ardı etmeden , İmalat Sanyi Maliyet Endeksindeki yerini korumasını sağlamanın yanı sıra , tükettiğimiz Elektriğin % 70 seviyelerinde dışa bağımlı olan dengesini görerek pozisyon almamız ve buna göre tüketim bilinci veya verimlilik konularında hassasiyetlerimizi arttırmalıyız .Enerji verimliliği haftasında ve 2015 yılının tamamında bunu idrak etmeliyiz . Elektriğin pahalı olmasında , kaynaklarımızı verimli kullanmayan bizlerin , hepimizin olumsuz payı var .
Her alanda ; evlerde , işyerlerinde tasarruf bilincini öne çıkaran tedbirler alınmalıdır .Gelecek her yıl , Enerjinin değeri ve önemi bugünkünden daha fazla olacaktır . Bu değerli hazinenin havaya savrulması başta ülkemiz olmak üzere hepimizi olumsuz etkilemektedir .
Enerjiyi kolay üretmiyoruz ki kolay tüketelim . Tasarruflu lambalar , ledler ,elektrik saatleri , verimli kablo ve şalt malzemesi , her anlamda doğru, kaliteli ürünleri almak ve kullanmak zorundayız . Elektrik pahalı .Malzemesininde kullanan açısında pahalı olmaması için bilinçlenmemiz şart . kalitesiz malzemeleri kullanarak , beyan edilen değerleri sağlamayan ürünlere sahip oluyoruz . Buda sandığımızdan daha fazla elektrik tüketimi anlamına geliyor . Bu konudaki kaliteli ve doğru ürünü alma bilinçlenmesi ise elektrik tasarrufu ve vermililiğe destek sağlayacaktır .
2015 de her alanda tasarruf ülkemize , pahalı elektrikte dünya sıralamasındaki üst sıralardan indirecek Globalde daha rekabetçi bir yerde olmamızı sağlayacaktır. Haydi Türkiye Tasarruf edelim , zenginliğimize zenginlik ekleyelim . “ dedi .