Kadir Has Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Center For Energy and Value Issues iş birliğiyle T.C. Merkez Bankası, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Borsa İstanbul, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. ve İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi sponsorluğunda düzenlenen “5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı”nda enerji konusu tüm yönleriyle masaya yatırıldı
Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi’nde, 7-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı, Türkiye’den ve yurtdışından katılımcılarla İstanbul’da başladı. Kadir Has Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Center For Energy and Value Issues (CEVI) iş birliğiyle düzenlenen Konferans, T.C. Merkez Bankası, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Borsa İstanbul, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) ve İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi(İGDAŞ) sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Açılışta söz alan CEVI Başkanı ve Amsterdam Üniversitesi (VU) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andre Dorsman “Türkiye’de enerji piyasasının kurulması ile Türkiye elektrik şebekelerinin komşu ülke elektrik şebekeleriyle bağlantılı hale gelmesi ihtimali ortaya çıkıyor, bu da fiyatların yakınsaması ve fiyat oynaklığının azalması sonucunu getirecektir” dedi.
Enerji piyasalarının tartışıldığı ilk oturumda bir sunum yapan Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat Mazıbaş, dünya enerji piyasası uygulamalarından örnekler verdi. Türkiye’de Borsa İstanbul ve diğer paydaşlar tarafından devam ettirilen çalışmalara değinerek, Borsa İstanbul’un diğer piyasalarda olduğu gibi bu alanda da öncü rol oynayacağını dile getiren Dr. Mazıbaş, başarı için güçlü bir altyapının oluşturulması, özel sektörle yakın işbirliği ve kurumlar arası entegrasyonun vazgeçilmez olduğunu ifade etti.
Enerji piyasası özelinde, merkezi takas kuruluşu ve merkezi karşı taraf olarak hizmet verdiğimiz elektrik piyasası türev ürünlerinin yanı sıra, Aralık 2011 tarihi itibarıyla spot Elektrik Piyasasına da Merkezi Uzlaştırma Bankası olarak hali hazırda hizmet vermekteyiz. Kuruluş çalışmaları tamamlanan EPİAŞ’a ise faaliyete geçmesini takiben merkezi uzlaştırma bankası olarak hizmet verilmeye başlanacaktır. Takas ve/veya uzlaştırma hizmeti verdiğimiz sektördeki ürün yelpazesine elektrik yanı sıra doğal gaz, kömür, petrol, karbon emisyonu gibi ürünleri katma, organize ve tezgah üstü ürünlere hizmet verme çalışmaları halen devam etmektedir.”
Konferansın ikinci günü akademik oturumlarla devam edecek. Konferansta Enerji Projelerinin Finansmanı ve İslami Finansman, Enerji Şirketlerinde Kurumsal Yönetim, Türkiye Doğalgaz Piyasası, Enerji Transferi, Enerji Piyasalarında Fiyatlama, Kyoto Protokolu ve Türkiye Karbon Piyasası, Türkiye Elektrik Piyasası, Türkiye’de Enerji Verimliliği, Enerji Yatırımlarında Karar Faktörleri gibi konular ele alınacak. Üç gün sürecek Konferansın Başkanlığını Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı (ENİVA) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Volkan Ediger, Hacettepe Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı ve Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmiddin Bağdadioğlu ile CEVI Başkan Vekili ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha Karan üstleniyor.