Akıllı Binalar ile Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Daha Kolay

0
2350

AE+ARMA-ELEKTROPANC+Yonetim+Kurulu+Uyesi+Burak+KizilhanTürkiye’nin en güçlü teknik müteahhitlik şirketi AE Arma-Elektropanç’ın Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kızılhan, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ının, kullanma suyunun ise yaklaşık yüzde 15’inin binalarda tüketildiğine; sürdürülebilir bir çevre için enerji ve su tüketiminde verimliliği ön planda tutan akıllı binaların büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. 

Sürdürülebilir bir çevre yaklaşımı ile çalışmalarına yön veren AE Arma-Elektropanç, Dünya Çevre Günü’nde kaynakların en doğru şekilde kullanımı için inşaat sektörüne büyük sorumluluk düştüğüne dikkat çekiyor. Artan nüfus, kirlilik, küresel ısınma ve kaynakların plansız kullanımı gibi nedenlerle çevre, sürdürülebilir bir yaşamın en kritik konularından biri haline gelirken yapılan araştırmalar, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ının; kullanma suyunun ise yaklaşık yüzde 15’inin binalarda tüketildiğini ortaya koyuyor.

Çevreci akıllı binaların benzerlerine oranla yüzde 30-35`e varan oranlarda daha az enerji ve daha az su tükettiğini; bunun atık maliyetlerini önemli bir oranda azalttığını vurgulayan AE Arma-Elektropanç’ın Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kızılhan, “Akıllı binalar çevresel kaynakların verimli kullanımı ve doğru planlanması konusunda oldukça önemli bir alan. Bu alanın en doğru şekilde değerlendirilmesi için kamu yöneticilerinden, bireylere kadar herkesin sorumluluğu var. Özellikle inşaat sektörünün akıllı ve çevreci bir yaklaşımla proje üretimi gerçekleştirmesi çevre için son derece önemli bir adım olur. AE Arma-Elektropanç olarak enerji ve su verimliliği konusunda dünyada örnek olacak pek çok proje gerçekleştirdik. Bu projelerle yaşadığımız çevreye faydalı olduğumuza inanıyoruz” dedi.

AE Arma-Elektropanç’tan Dünyada Sayılı Örnek Projeler: 

Bir Su Verimlilik Projesi Örneği: Piri Reis Denizcilik Üniversitesi

NurolAE Arma-Elektropanç’ın mekanik taahhütlüğünü yaptığı ve başarı ile tamamladığı Türkiye’nin Bream sertifikasına sahip ilk eğitim kurumu olan Piri Reis Denizcilik Üniversitesi’nin tüm kullanım suyu deniz suyundan elde ediyor. Türkiye’de ve dünyadaki en büyük örneklerden biri projede denizden alınan su ‘reverse ozmos’ olarak adlandırılan bir sistemde arıtılıp saf su haline getiriliyor. Projede ayrıca kullanım suyunun tasarrufu için sensörlü lavabo bataryaları ve sensörlü rezervuar sistemleri kullanılıyor; yağmur suyu toplanarak kullanım suyuna ilave ediliyor.

Üniversiteye ait tüm blokların çatılarından sifonik yağmur suyu toplama sistemi ile toplanan yağmur suyunun otomatik çok katmanlı kum filtresi ile filtrasyondan sonra depolanıp bir hidrofor sistemi ile bahçe sulama sistemine yönlendiriliyor, böylelikle bahçe sulama için doğal kaynaklar kullanılmış olup su sarfiyatında ciddi miktarda tasarruf ediliyor.

Garanti Bankası Pendik Teknoloji Kampüsü

Mekanik taahhütlüğünü AE Arma-Elekropanç’ın üstlendiği ve yapımına 2011 yılının Ağustos ayında başlanan Garanti Bankası Pendik Teknoloji Kampüsü’nün tasarım ve inşaat faaliyetlerinin yürütülmesinde; arazi ile uyum, enerji ve su tüketiminin azaltılması, çevre dostu malzeme seçimi ve inşaat atık yönetimi gibi LEED GOLD sertifikası kriterleri göz önünde tutuldu.

Çevreye Duyarlı Kuveyt Türk Bankacılık Üssü

Kuveyt Türk Bankacılık Üssü Projesi, 7 katlı ofis binası ve çatı teras katından oluşuyor. 81 bin metrekareden fazla alana sahip olan ve “yeşil bina” konsepti kapsamında çevreye ve çevresel değerlere duyarlı olarak inşa edilen merkez üssünde; ofislerin dışında konferans ve eğitim salonları, veri merkezi ve sosyal alanlar da bulunuyor.

Geçtiğimiz aylarda tamamlanan Kuveyt Türk Bankacılık Projesi’nde kullanılacak olan çevre duyarlılığı yüksek olan sürdürülebilir sistemlerin BREAM sertifikası ile belgelenmesi amaçlanıyor.

İnsan Sağlığına Duyarlı Proje: Nurol Tower

Mekanik tesisat işlerinin teknik müteahhitliğini AE Arma-Elektropanç’ın üstlendiği 68.000 m2 kapalı alana sahip olan ve Nurol Tower’ın, benzer binalara oranla yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Nurol Tower, ayrıca çevreye duyarlı yapısı ile Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen Yeşil Bina Sertifikası LEED Gold’a aday gösteriliyor. Su geri kazanım sistemleri ve tasarruflu armatürler ile su tüketiminde maksimum verimlilik sağlanması hedefleniyor. Projenin inşaatında sadece insan sağlığına duyarlı malzemeler kullanılıyor.

Palladium Tower

AE Arma-Elektropanç’ın teknik müteahhitliğini üstlendiği gün ışığıyla aydınlatılan yüksek tavanları ve işçiliği ile fark yaratan Palladium Tower, bittiğinde 180 m yüksekliğe ve 99.784 m² kapalı alana sahip olacak. Yapımında en modern teknolojilerin kullanılacağı dev bina; deprem, sel gibi doğal afetlere karşı sağlam ve dayanıklı yapısı, elektronik ve hassas güvenlik sistemleriyle de tüm risklere karşı modern güvenlik anlayışını sakinleri ile buluşturacak. 

İnsan odağında tasarlanan Palladium Tower’da yeşil alanlara binanın giriş bölümünden itibaren geniş yer ayrılacak. Palladium Tower, ABD Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilmiş çevre dostu bina değerlendirme sistemi olan LEED “Leadership in Energy and Environmental Design” sertifikasına sahip olacak.