Amcham Türkiye/ABFT 10.Kuruluş Yıldönümü Gala Gecesi

0
1700

“TÜRKİYE YÜKSELEN BİR PAZAR VE AMERİKAN ŞİRKETLERİ TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPMAK VE UZUN VADELİ ORTAKLIKLAR OLUŞTURMAK İSTİYOR”

AmCham Türkiye-ABFT (Medium)Türkiye ve ABD arasındaki ikili ticaretin ve yatırımın geliştirilmesi amacıyla kurulan Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT), 10. kuruluş yıldönümünü  Ritz Carlton İstanbul’da düzenlenen gala gecesi ile kutladı. Onur konuğu olarak ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker’ın bulunduğu geceye, 400’ü aşkın davetli katıldı. ABD Ankara Maslahatgüzarı Ross Wilson ve T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı’nın katıldığı gecede, Türkiye ziyaretinde Pritzker’a eşlik eden ABD Başkanlık İhracat Konseyi (PEC) üyeleri Boeing, Carpenter & Company, eBay, IBM, Lockheed Martin, Marriott International, Pfizer, Vermeer ve Xerox şirketlerinin global CEO’ları’nın yanı sıra, Citibank Türkiye Genel Müdürü ve AmCham Türkiye/ABFT Yönetim Kurulu Başkanı Serra Akçaoğlu ile ABFT yönetim kurulu üyeleri katıldı. Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin değerlendirildiği gecede, iki ülke arasında yaşanan ekonomik gelişmeler katılımcılar ile paylaşıldı.

ABDli şirketlerin Türkiye’de yatırım ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla 2004 yılında temelleri atılan Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT), iki ülke arasında saygın ve etkili bir iş ortaklığı köprüsü kurmak için çalışmalarını sürdürüyor.

“AmCham Türkiye/ABFT, Türkiye ve ABD arasındaki ikili ekonomik ilişkileri güçlendirme misyonunu sürdürüyor”

Gala açılış konuşmasını gerçekleştiren Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT) Yönetim Kurulu Başkanı Serra Akçaoğlu, Türkiye ve ABD arasındaki ticarette büyük potansiyel bulunduğuna dikkat çekerek, AmCham Türkiye/ABFT olarak ikili ekonomik ilişkilerin gelişmesi adına on yıldır olumlu katkılar yapmakta olduklarını belirtti.“Türkiye’de faaliyet gösteren 110’dan fazla ABD’li şirketi temsil eden Amerikan Şirketler Derneği,  Amerikan iş dünyasının Türkiye’deki güçlü sesidir. ABFT üye şirketleri Türkiye’ye toplamda 50 milyar doların üstünde yatırım yapmış ve bugüne kadar 61.000’in üzerinde istihdam yaratmıştır.”

Amerikan Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye’yi dünyada en öncelik verdiği yedi Pazar arasında listelediğinin altını çizen Akçaoğlu, Türkiye-ABD ikili ekonomik ilişkilerinin güçlenmesi amacıyla ABFT olarak güçlü bir köprü vazifesi üstendiklerini ve önemli katkılarda bulunduklarının belirtti. “AmCham Türkiye/ABFT olarak Türkiye ekonomisi ticaret ortamı ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.” dedi.

“Amerikan şirketlerine Türkiye’yi bölgesel üretim, lojistik ve yönetim merkezi yapma konusunda çağrıda bulunuyoruz”

T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türkiye ve ABD arasında giderek güçlenen ikili ticaret ve yatırım ilişkisinin altını çizerek, “Haziran 2014 tarihi itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 1500 ABDli şirket bulunuyor. 2002 yılından bu yana gerçekleştirmiş olduğu 9 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım miktarı ile ABD, Türkiye’ye yatırım yapan ülkeler arasında 3.sırada yer alıyor. Amerikan şirketlerine Türkiye’yi bölgesel üretim, lojistik ve yönetim merkezi yapma konusunda çağrıda bulunuyoruz. ABD Ticaret Bakanı ve Başkanlık İhracat Konseyi üyelerinin bu ziyaretin Türkiye’nin potansiyelini anlama konusunda iyi bir fırsat yarattığına inanıyoruz. Türkiye’nin küresel şirketler için değerli olmasının en önemli nedenlerinden biri de komşu pazarlara ulaşmada bir ihracat üssü olmasıdır. Amerikan firmaları Türkiye’nin bu kapasitesinden faydalanabilir.” diye konuştu.

“Türkiye yükselen bir pazar ve Amerikan şirketleri Türkiye’ye yatırım yapmak ve uzun vadeli ortaklıklar oluşturmak istiyor”

 ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, “Bugün, sürekli stratejik işbirliğinin yanı sıra, güçlü ticaret bağlantılarımız aracılığı ile de bağlarımızı kuvvetlendirme fırsatına sahibiz. Bu fırsatı yakalamak ortak sorumluluğumuzdur. Bu ilişkiyi nasıl geliştireceğimize, ekonomik bağlarımızı nasıl kuvvetlendireceğimize ve hem Birleşik Devletler’deki, hem Türkiye’deki iş kapılarının – karşılıklı olarak – açık kalmasını nasıl sağlayacağımıza karar vermek, Amerikalılar ve Türkler olarak, kamu düzeyinde ve ticarette, Başkan’ın Özel İhracat Konseyi’nin veya Amerikan Şirketler Derneği üyeleri olarak bizlerin elindedir.” dedi.