Türkiye’nin Ar-Ge devlerinden ‘start-up geliştirme modeline’ tam destek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TET tarafından düzenlenen Elektrik-Elektronik Sektörü Buluşmasında, Türkiye ihracatına geçtiğimiz yıl 12,5 milyar dolarlık katkı yapan sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Elektrik-elektronik sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmaları dinleyen ve sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Işık, Ar-Ge ve inovasyonda sıçrama yaratacak ‘start-up geliştirme modeli’ önerdi. Türkiye’de halihazırda bulunan 176 Ar-Ge Merkezinin sayısının artması gerektiğini de vurguladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) işbirliği ile düzenlenen Elektik-Elektronik Sektörü Buluşması’na; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TET Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri ile sektör firmaları katıldı. Arçelik, Vestel, Netaş, BSH Ev Aletleri, Siemens, Schneider Electric, Pamukkale Kablo, ABB Türkiye gibi elektrik-elektronik sektörünün en büyük ihracatçı firmalarının üst düzey yöneticileri ile sektörel dernek ve kurum temsilcileri toplantıya yoğun ilgi gösterdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Elektik-Elektronik Sektörü Buluşması’na katılan firma temsilcilerini tek tek dinledi ve dile getirdikleri konulara yönelik önerilerini ifade etti. Toplantıda ihr
Ar-Ge ve inovasyon toplantıda üzerinde en çok durulan konu başlıklarından biriydi. “Açık inovasyon kavramı yerini açık Ar-Ge’ye de bırakıyor ve burada Türkiye olarak geç kalmamak için birlikte çalışacağız” diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sektöre büyük firmaların startup şirketlerin önünü açacağı, ‘startup geliştirme modeli’ önerisi getirdi. Işık, lisans hakkının firmada, fikri ve sınai mülkiyetin startup’ta kalacağı bu model ile ilgili olarak şunları söyledi: “Sadece Türkiye’nin değil bölgenin startup’larını çalıştırmalıyız. Çin’de orta ölçekli bir firma bile bu yöntemle yüzlerce mühendisi kendine çalıştırabiliyor”. Bakan Fikri Işık’ın bu önerisine Vestel ve Arçelik gibi sektörün Ar-Ge devlerinden de destek geldi.
“Çip teknolojisi Türkiye’de gelişmeli” diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise bilgisayar teknolojilerinin kökten değiştiğine dikkat çekerek; memory teknolojisi, bulut bilişimi, 4G teknoloji gibi geleceği değiştirecek teknolojilerde ülkemizi görmemiz gerektiğini söyledi. Kavranoğlu, elektronik sektörünün bu vizyonu paylaşması ve takip etmesinin önemli olduğunu belirtti.
(*) Startup: Türkçe karşılığı henüz olmasa da ‘başlangıç’ aşamasındaki daha çok bilişim ve teknoloji şirketleri için kullanılan bir kavram. Her yeni girişimi ise startup olarak tanımlamak mümkün değil. Bir işletmenin startup sayılabilmesi için sahip olması gereken özelliklerin başında, ‘büyüme yeteneği’ geliyor. Startup’ların çok geniş bir pazara hitap edebilecek, ürüne dönüştürülebilir fikirleri vardır. Genellikle zamanları az, paraları yoktur. Örneğin binlerce küçük startup’ın bulunduğu Silikon Vadisi’nden Google, Facebook gibi hızlı ‘start up’ yapan inovatif başarı öyküleri çıkmıştır.