Boya Fabrikası Kimyasal Yangınlar, İyi Mühendislik Çözümleriyle Önlenir

0
951

Zor şartlara uyumlu sertifikalı ürün tercih edilmesi ve doğru mühendislik çözümlerisayesinde en riski ortamlarda bile yüksek koruma sağlanabiliyor.

Boya imalatında kullanılan kimyasalların parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı özellikleri bulundukları ortamda yangın riskini yükseltmekte ve hassas önlemler alınmasını zorunlu kılmaktadır. Çalışma ortamından kaynaklanan bu tehdide karşı can ve mal güvenliği sağlayabilmek işletmelerin öncelik verdikleri bir konudur. Son yıllardaiş güvenliği yönetmeliklerinindaha sıkı yaptırımlar getirmesi de bu gibi riskli ortamlardaki güvenlik tedbirlerini teşvik etmektedir.

Kuruluşu 1956 yılına dayanan Akiş Boya Fabrikası İşletme Sorumlusu Özgür Yetim konuya ilişkin yorumlarına; “Endüstriyel boya üretiminde ortamdaki solvent ve toz epey fazladır. Yangın dedektörlerimizi temizlemek için söktüğümüzde içinde epey fazla miktarda toz birikmiş olduğunu görüyoruz. Yine de sistemlerin çalıştığını görmek bize mutluluk veriyor. “Buna rağmen çalışıyor” diyoruz. Üretim yaptığımız için havalandırma sistemlerimiz ve yangın patlama kapaklarımız açık olsa dahi, ortamda bir anda yoğun bir toz, duman, sis oluşabiliyor. Yangın algılama sisteminin bu ortamda bile çalışıyor olması hem bizim için hem ürünleriniz için bir artı bir nokta. Bir AVM ya da iş merkezi gibi değiliz, ağır şartlarda çalışmamız söz konusu” şeklinde başladı.

Sertifikalı ürünün güven verdiğine değinen Yetim; “EDWARDS’ın en faydalı olduğunu düşündüğüm özelliği onaylı olması, bunun da güvenilirliğini arttırması.Şimdi yeni sistemler kurmayı düşündüğümüzde, hep onay aramaya başladık. Çünkü distribütörlüğünü ve patentiyle üretimini yaptığımız Carboline yıl içerisinde bizi denetlemeye geliyor. Bu firma UL ya da FM ya da diğer firma onayladıysa yeterlidir diye görüyorlar. Güvence sağlıyor, sigorta şirketleri de öyle, onaylı sertifikaları görünce yeterli buluyorlar.” yorumunda bulundu.

Fabrikalarında tercih ettikleri Yangın Algılama Sistemini değerlendirirken;“Sistemin adreslenebilir olması, devamlı bir ilave yapılabilir düzeyde olması, yani genişleyebilir bir paneli olması da beğendiğim diğer özellikleri. Zorunlu da olsa; fabrikaya devamlı bir şeyler ekliyoruz, yeni sistemler getiriyoruz, yeni bir depo oluyor, yangın algılama sistemini oraya da kuralım diyoruz. Devamlı büyüdüğümüz ve farklı sistemler getirdiğimiz zaman bunların direkt olarak yangın algılama sistemine bağlanabilmesi bir artı, bizim için bir avantaj. Çünkü ben hiç düşünmüyorum, “burayı yaptık ama bizim yangın algılama sistemimiz burayı kaldırmayacak, başka bir şey kuracağız” diye. Doğrudan mevcut sisteme bağlarız devam ederiz, ki böyle devam ediyor. Dönemdönem EEC’den yeni sistemler için yeni teklifler de alıyoruz. Hatta son dönemde gaz algılama ile ilgili bir çalışmamız oldu, onu da yine yangın algılama sistemimize bağladık. Gaz algılama farklı bir marka olsa dahi yangın algılama sistemimiz tarafından izlenebiliyor”örneğini verereksistemin özellikleri sayesinde yaşadıklarıkolaylıklarıvurguladı.

Özgür Yetim, fabrikalarına Yangın Algılama Sistemlerini kuran EEC Entegre Bina Kontrol Sistemleri ile ilgiligörüşlerini de“Acil durumlarda teknik servise ulaşmada bir problem yaşamıyoruz.Genel olarak tavsiye ediyoruz. Herhangi bir firma geldiği zaman söylüyoruz, öneriyoruz” sözleriyle aktardı.