Prysmian, İkinci Denizaltı Elektrik Bağlantısını da Gerçekleştirecek

0
1614

İlki 2012 yılında TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) tarafından ihale edilen ve 2014 yılı Kasım ayından itibaren, Prysmian Group liderliğinde montaj çalışmaları devam ettirilen Türkiye’nin ilk yüksek gerilim (YG) denizaltı kablo projesinin ardından, yine TEİAŞ tarafından ihalesi yapılan bu ikinci proje de, Prysmian Group Türkiye ile Prysmian Powerlink S.r.l. iş ortaklığı ile gerçekleştirilecek. Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda denizaltından bağlayacak olan 64 Milyon Euro değerindeki sözleşme kapsamında Prysmian Group, denizaltı kablo projesinin dizaynı, tedariki, montajı ve devreye alınması çalışmalarını üstlenecek.

ca (1) (Medium)2012 yılında TEİAŞ tarafından ihale edilen ve bugünlerde Prysmian Group tarafından çalışmaları devam ettirilen Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Projesi’nin, enterkoneksiyon bağlantıları tamamlanırken, TEİAŞ tarafından ihale edilen, Çanakkale Boğazı’ndaki ikinci proje de, Türkiye’nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlayacak ve İstanbul’u da içine alarak ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezlerine Güney Marmara’daki enerji santrallarının yükünü güvenli ve uygun maliyetli bir şekilde iletimini sağlamak açısından stratejik bir rol oynayacak.

“Bu proje Prysmian’ın denizaltı kablolama sistemleri sektöründeki tartışmasız liderliğini ve karmaşık anahtar teslim projelerde güvenilir bir iş ortağı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor,” diyen Prysmian Group Enerji Projeleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Massimo Battaini, “Halen grubumuzun başarıyla hayata geçirmekte olduğu ilk Çanakkale Boğazı bağlantısı, dünyada XLPE izoleli kabloların kullanıldığı ilk AC 380 kV denizaltı kablo bağlantılarından biri olarak, kablo sektöründe bir dönüm noktasını temsil ediyor.” şeklinde konuştu.

Konuyu değerlendiren Prysmian Group Türkiye CEO’su Hans Hoegstedt ise; “Prysmian Group olarak, bu ikinci projenin ihalesini de kazanmaktan dolayı gurur duyuyoruz. TEİAŞ’ın ikinci ihaleyi de bize vermesi, Prysmian Group Türkiye’nin güçlü ve onaylanmış itibarının ve pazarın duyduğu güvenin somut bir ifadesi.” şeklinde konuştu.

ca (2) (Medium)Hoegstedt; “ ‘Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz…’ misyonumuz doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmaların amacı Türkiye’ye yeni teknolojiler sunmak ve yaşadığımız çevreyi daha güvenli bir yer haline getirebilmektir. Bu doğrultuda Dünya’daki ilkler arasında yer alacak bu projeleri hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi ve projenin 2016 yılının ilk yarısında devreye alınmasının planlandığını belirtti.

Bağlantı, Çanakkale Boğazı’nın Asya tarafında Lapseki ve Avrupa tarafında Sütlüce’deki merkezler arasında her biri 1000 MW kapasitede, yaklaşık 4 kilometrelik çift devre alternatif akım (AC) enerji iletim sisteminden oluşuyor. 380 kV XLPE izoleli kablolar, Prysmian Group’un denizaltı kabloları üretimindeki başarısıyla tanınan fabrikalarından Pikkala (Finlandiya) tesislerinde üretilecek, montaj ise mevcut kaynaklarla gerçekleştirilecek.

Denizaltı enerji kabloları alanında dünya lideri olan Prysmian Group, Türkiye’de de yüksek gerilim yeraltı kabloları tedarikçisi olarak lider konumda bulunuyor. Prysmian Group, Akdeniz genelinde İtalya-Yunanistan, İspanya-Fas I ve II, Sardunya-İtalyan Yarımadası (SA.PE.I.), İber Yarımadası–Mayorka ve tabii Türkiye’deki ilk Çanakkale Boğazı bağlantısı gibi denizaltı kablolama konusunda dönüm noktası sayılan projeleriyle köklü bir geçmişe sahip.

Yüksek büyüme potansiyeline sahip pazarların yeni altyapı ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmeyi hedefleyen Prysmian Group, Finlandiya (Pikkala) ve İtalya’daki (Arco Felice) tesislerinin üretim kapasitesini artırmaya ve büyük miktarda enerjinin çok uzun mesafelere iletilmesini sağlayan HVDC (Yüksek Gerilim Direk Akım) kablolar gibi yenilikçi teknolojilerin kullanımını çoğaltmaya yönelik büyük bir yatırım programını sürdürmektedir. Prysmian Group ayrıca Norveç’teki Drammen tesislerinde üretilen kablolar sayesinde anakara şebekelerine bağlantılar ve derin deniz rüzgar türbinleri arası dizin bağlantıları portfolyosunu da genişletmiş bulunuyor. Kapsamlı bir modernizasyonla yedek mavnadan kendi başına hareket edebilen bir DP2 tekneye dönüştürülen ve kısa süre sonra suya indirilecek olan kablo döşeme gemisi Cable Enterprise tarafından sağlanacak montaj hizmetlerinin de bu genişlemede önemli bir rolü olacaktır.