Türkiye Enerji Ekonomisi Derneği (EED) tarafından 25-27 Mayıs 2015 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek “38. Dünya Enerji Ekonomisi Konferansı” hazırlık çalışmaları başladı
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu: “Akdeniz bölgesi potansiyel petrol ve gaz kaynakları ile dikkati çekiyor. Akdeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Antalya’ya dünyanın enerji otoritelerini getirecek olmamız bu açıdan özel bir anlam ve önem taşıyor”
Türkiye Enerji Ekonomisi Derneği (EED) tarafından 25-27 Mayıs 2015 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek “38. Dünya Enerji Ekonomisi Konferansı” hazırlık çalışmaları başladı. Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici ile görüşen dernek üyeleri, konferans için resmi erk ve yerel yönetimin desteğini aldı. Görüşmede, Akdeniz bölgesinin bölgenin potansiyel petrol ve gaz kaynakları ile dikkati çektiğini ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Akdeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Antalya’ya dünyanın enerji otoritelerini getirecek olmamız bu açıdan özel bir anlam ve önem taşıyor” dedi. Prof. Dr. Kumbaroğlu bölgenin stratejik konumu ile enerji taşımacılığında son derece önemli rol oynayabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“IAEE olarak bu bölgeye çok önem veriyoruz. Özellikle Türkiye’nin bölgede yer alan petrol ve gaz kaynaklarının Avrupa’ya ulaştırılmasındaki rolü ve ekonomik potansiyeli konferansın en önemli konularından biri olacak. Bunun dışında kaya gazını ve petrolünü ekonomik açıdan tüm boyutları ile ele alacağız. Konferans öncesinde kaya gazına ilişkin özel bir çalıştay da düzenleyeceğiz. Ayrıca konferansta ülkelerin karbon salımlarını azaltacak politika ve stratejiler, ekonomik potansiyel içeren teknolojik seçenekler ve iklim değişikliğine yönelik küresel hedefleri konuşacağız.”
Dünya genelinde üyelerinin bulunduğu 100’ü aşkı ülkeden 500’den fazla yabancı uzmanın Antalya’ya gelerek bu konuları değerlendirecek olmasının, Türkiye’deki enerji aktörleri için bulunmaz bir fırsat olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bu konferans ile Türkiye’nin bilim, kültür ve turizm merkezi olma potansiyelinin öne çıkacağını ifade etti.
Antalya’dan tam destek
Delegelerin sosyal, kültürel ve teknik etkinlikler sayesinde Türkiye’yi daha yakından tanıyacaklarını belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “ Ülkemizin en büyük kurulu kapasiteli ve en yüksek verimli doğalgaz santralı Aksa Antalya Doğalgaz Çevrim Santrali’ne ve ülkemizin üçüncü büyük barajında olan Oymapınar Hidroelektrik Santrali’ne teknik gezi planlıyoruz. Aksa’yı ziyaret ettik. Santral Müdürü Necati Ayhan’dan bilgiler aldık. Dünyanın enerjisi Antalya’ya gelecek” dedi.
IAEE Genel Sekreteri David Williams da Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği olarak 38. Uluslararası Konferansı Türkiye’ye, Antalya’ya, getirmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Antalya’daki uluslararası konferansa Türkiye’deki enerji meslektaşlarımızın yoğun katılımını bekliyoruz. Bu konferans, kaçırmak istemeyeceğiniz bir konferans olacak” dedi. Enerjinin son yıllardaki en önemli gündem konusu olduğunu vurgulan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise şunları söyledi:
“Enerjinin günümüzdeki önemini biliyoruz. 100’ü aşkın ülkeden gelecek saygın bilim adamları ve işadamlarını ağırlamak ve bu vesile ile hem Antalya’mızın hem ülkemizin tanıtımına katkı yapmak bizler için son derece mutluluk verici. Konferansta “Enerjide Kalkınma, Büyüme ve Sürdürülebilirlik Ödülü” verilmesi de oldukça anlamlı. Ödülün yaygın tanıtımı için özellikle çaba göstereceğiz.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici ise “Belediyemiz ve iştirak firmalarımız temiz ve verimli enerji kullanımını çok önemsiyor. Saygın enerji adamlarının Antalya’mıza gelmesi bizler için son derece gurur verici. Konferans için belediyemiz elinden gelenin en iyisini yapacak ve desteğini sunacaktır” dedi.