Ülkemizdeki şalt malzeme satan firmaların son zamanlardaki trendi bir kaç farklı kalite ve alt marka ile pazarda var olup daha çok kitleye ulaşmak. Ama bizim stratejimiz şeffaflık, kalite ve yenilik üzerine kurulu. Dolayısı ile pazara sunduğumuz ürünlerimiz Kore, İsviçre, Macaristan ve Çin Ar-Ge merkezlerimizde geliştirdiğimiz en son teknoloji ürün grupları olup Kore’nin dünyaca bilinen kalite algısını, rakipler gibi müşteriler arasında kafa karışıklığı oluşturmadan, net bir şekilde Türkiye’de de devam ettirmek. 2025 yılı içerisinde de özellikle Ana Bayi, Alt Bayi ve Pano / Proje konularında yapılanmamızı şekillendirip daha da güçlü hale geleceğiz. HD Hyundai Electric ile olan ortaklığımız yeni bir boyut kazandı. Alçak gerilim elektrik ekipmanlarının Türkiye’de üretilmesi için imzaladığımız stratejik anlaşma ile sektörümüze katma değer sunmayı hedefliyoruz. Şeklinde açıklamalarda bulunan HD Hyundai Electric Türkiye ve Komşu ülkeler Satış Direktörü Ediz Yanıkoğlu’na firmadaki çalışmaları ve hedeflerini sorduk.

Okurlarımızın sizi tanımaları adına kendinizden bahseder misiniz? Ediz Yanıkoğlu kimdir?

Merhabalar, aslen Elektrik-Elektronik Mühendisiyim, ancak eğitime verdiğim önem sebebi ile İşletme, MBA, İnsan Kaynakları Yönetimi ve en son olarak ta Aşçılık bölümlerini bitirdim. 28 senedir AG/OG elektrik sektöründe Schneider Electric, Siemens, Rittal, nVent gibi çok uluslu firmalarda genel müdürlükte görev aldım. Ürün pazarlama/yönetimi, satış destek, satış yönetimi ve proje yönetimi gibi bölümlerde uzman, yönetici ve direktör pozisyonlarında çalıştım. Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Afrika gibi bölgeler, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler görev sorumluluğumdaki yerlerdi. Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetlerinde de birçok projede görev aldım. Son olarak da, Kore’nin Dünya devi HYUNDAI firmasının Hyundai Electric kısmında Türkiye ve komşu ülkeler yapılanmasında Temmuz 2024 itibari ile Satış Direktörü pozisyonunda çalışmaktayım.

Firmanızın Türkiye pazarına hangi yıl ve hangi strateji ile girdiğini, distribütörlük anlaşmaları, ortaklıklar veya direkt yatırım gibi yöntemlerle nasıl giriş yaptığınızı anlatabilir misiniz?

Firmamız Ruha Elektrik, 2003 yılında kurularak Türkiye’de elektrik sektöründe lider firmalardan olup, güçlü ve yenilikçi bir şirkettir. Firmamız elektrik sektörü yanı sıra, lojistik, turizm, inşaat ve finansal yatırım gibi farklı alanlarda da faaliyet göstermektedir. 2015 yılından bu yana, Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin yer aldığı Fortune 500 Türkiye listesinde kesintisiz bir şekilde yer almaktayız.

21 yılı aşkın süredir Dünya devi HD Hyundai Electric markasının Türkiye’deki tek uzun dönem yetkili distribütörü ve ortağıyız. Elektrik sektöründeki uzmanlığımızı ve tecrübemizi HD Hyundai Electric’in global tecrübesi ile müşterilerimize sunuyoruz. Elektrikli ekipman üreticisi olarak enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı pazarı için müşteri bazlı çözümlerimiz ve yenilikçi ürünlerimiz vardır. HD Hyundai Electric olarak dünya genelinde Kore, Güneydoğu Asya ve Amerika’da üretim fabrikaları, yine İsviçre, Macaristan, Çin ve Kore’de Ar-Ge merkezleri ve Avrupa, Amerika ve Orta Doğu gibi ülkelerde satış ve lojistik üssü ile hizmet vermektedir.

HD Hyundai Electric ile uzun süren ortaklığımız neticesinde yeni bir boyut kazandı. Alçak gerilim elektrik ekipmanlarının Türkiye’de üretilmesi için imzaladığımız stratejik anlaşma ile sektörümüze katma değer sunmayı hedefliyoruz. Bu önemli gelişmenin ardından, Silivri’de 50.000 m² büyüklüğünde üretim ve lojistik için kullanılacak bir tesis satın aldık. Bu tesis, hem yerli üretim kapasitemizi artıracak hem de Türkiye’nin elektrik sektöründeki rekabet gücünü daha da yukarılara taşıyacaktır.

Pazara girerken hedeflediğiniz müşteri segmentlerini ve bu süreçte karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

Türkiye elektrik şalt pazarına girerken hedeflediğimiz müşteri grubu ağırlıklı olarak Sanayi Kuruluşları, Enerji Dağıtım Şirketleri, Kamu Kurumları ve Belediyeler, Yenilenebilir Enerji Projeleri, Ticari Binalar ve Bina/Konut pazarıdır. Karşılaşılan zorluklar ise genellikle her sektörde olduğu gibi haksız rekabet, eksik regülasyonlar, maliyet kaygısı ile düşük standartlı ürün talebi, istikrarsız ekonomik akış gibi klasik problemlerdir. Bizler bu zorlukları aşmak için Pazar bilgisi üzerinde derinlemesine çalışmalar yaptık. Tecrübeli ekibimiz ile Türkiye pazarındaki dinamikleri ve müşteri ihtiyaçlarını anlamak, doğru stratejiler geliştirmek üzere bayi iş birliklerimizi arttırdık, pazarı iyi analiz ederek ve müşteri ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmek adına sürekli Kore merkezimiz ile koordineli olarak çalışmaya da devam ediyoruz.

Hangi ürün ve ürün gruplarıyla Türkiye piyasasında yer alıyorsunuz?

Türkiye pazarında ana ürün portföyümüz Alçak Gerilim (AG) ürünleri olarak Minyatür Devre Kesiciler (Otomatik Sigortalar), Modüler Kontaktörler, DC Tip Otomatik Sigortalar, Kaçak Akım Koruma ürünleri, Parafudrlar, Kompakt Tip Devre Kesiciler (Kompakt Şalterler), Motor Koruma Şalterleri, Kontaktörler, Termik Röleler, Otomatik Transfer Şalterleri, Açık Tip Güç Şalterleri ve bunların aksesuarları şeklindedir. Hazır asansör güç panoları da yine AG gamında sunduğumuz ürünlerimizdendir. Orta Gerilim (OG) olaraksa Vakum Devre Kesicileri, Vakum Kontaktörler ve aksesuarlarıdır. Hemen hemen ürünlerimizin neredeyse tamamını stoklu olarak çalışıyoruz. Ürünlerimiz enerji üretimi, iletimi ve dağıtımında AG ve OG panolarında kullanılmaktadır.

Sektöre sunulan veya sunmaya hazırlandığınız yeni ürününüz var mı? Varsa bu ürünün mevcutlarından ayrılan özellikleri nelerdir?

Bildiğiniz gibi ülkemizdeki şalt malzeme satan firmaların son zamanlardaki trendi 3 hatta 5 farklı kalite ve alt marka ile pazarda var olup daha çok kitleye ulaşmak. Ama bizim stratejimiz şeffaflık, kalite ve yenilik üzerine kurulu. Dolayısı ile pazara sunduğumuz ürünlerimiz Kore, İsviçre, Macaristan ve Çin Ar-Ge merkezlerimizde geliştirdiğimiz en son teknoloji ürün grupları olup Kore’nin dünyaca bilinen kalite algısını, rakipler gibi müşteriler arasında kafa karışıklığı oluşturmadan, net bir şekilde Türkiye’de de devam ettirmek.

Firmanızın Türkiye piyasasındaki mevcut durumu, pazar payı ve rekabet avantajları üzerine bilgi verebilirmisiniz. Hangi bölgelerde güçlü olduğunuzu ve müşterilerinizin firmanızı tercih ettiği unsurlar nelerdir?

Esasında pazarımızda bir çok marka var gibi gözükmesine rağmen global üretici firmalar olarak bakıldığında 6-7 firmayı geçmiyoruz. Bu bağlamda bakıldığında pazara önce girenler yol almış olsalar da aradaki açığımızı gün geçtikçe sistematik olarak azaltıyoruz. Pazara girdiğimiz ilk günden itibaren Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da oldukça güçlüyüz. Bunun da en temel sebeplerinden biri ürünlerimizin dayanaklılığının zorlu ortam şartlarına uygunluğudur. Çünkü HD Hyundai Electric ürünleri marin sektörünün ağır şartları için geliştirilmiş ve sonrasında tüm elektir pazarı için dünyaya sunulmuştur. Ürünlerinizin uluslararası ve Türkiye’ye özgü kalite ve güvenlik sertifikaları hakkında bilgi verebilir misiniz? CE, ISO, IEC,TSE gibi sertifikalar.

HD Hyundai Electric, ISO 9001 Kalite Yönetimi, ISO 45001 Sağlık ve Güvenlik Yönetimi ve ISO14001 Çevre Yönetimi için yönetim sistemi sertifikalarına sahiptir. Ürünlerin tümünün testleri de yine tüm dünyada kabul görmüş DEKRA, TÜV, CSA, UL, DNV, Llyod gibi bağımsız laboratuvarlarda yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde sattığımız ürünlerimizin TSE sertifikaları da mevcuttur.

Firmanızın inovasyona verdiği önemi ve sektördeki yaşanan teknik gelişmeleri ülkemize kazandırmada ne tür çalışmalarınız oluyor?

HD Hyundai Electric, sürekli gelişen ve değişen ihtiyaçlara cevap vermek için yeni fikirler üretmek, teknolojik ilerlemeler yapmak ve üretken çözümler geliştirmek üzere sürekli ve artarak devam eden çalışmalarımıza hız katmaktayız.. Şirket, elektrik sektöründe sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler sunmayı hedefleyerek sürekli olarak Ar-Ge çalışmalarına ve teknolojik yeniliklere önem vermektedir. HD Hyundai Electric, inovasyonu üretim sürecine de taşıyarak, akıllı fabrika yapmak amacıyla 3’üncü Devre Kesici fabrikasını inşa etmek için 89 milyon $ yatırım yaparak Cheongju’daki Central Valley Genel Sanayi Kompleksindeki fabrikanın temelini attı. 2025 yılının ekim ayında tamamlanması planlanan akıllı fabrikanın 2030 yılına kadar yıllık 13 milyon devre kesici üretim kapasitesine çıkması planlandı.

2024 yılının ilk 9 ayını geçtik bu noktada hedefleri tutturma konusunda neler söylersiniz? 2025 yılı ve gelecekte  hedefleriniz nedir?

Ekonomimizde ilk 3 çeyrek beklenen seviyenin çok altında olmamasına karşın bizler planladığımız hedeflerimize oldukça yakın seyrettik. Bunun başlıca nedeni doğru bütçeleme, planlama ve ana stratejiye bağlılık olarak özetleye biliriz. 2025 içerisinde de özellikle Ana Bayi, Alt Bayi ve Pano / Proje konularında yapılanamızı şekillendirip daha da güçlü hale geleceğiz.