Türkiye’de uluslararası anlamda hem kongre hem fuar hem de B2B etkinliklerinin bir arada gerçekleştirildiği tek platform olan EIF – 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın katılımlarıyla açıldı. Açılış konuşmasında önemli rakamsal verilere değinen Bakan Yıldız; rüzgar, su, güneş ve jeotermal kaynakları ile beraber elde ettiğimiz ortalamanın Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin kullandığı yenilenebilir enerji kaynaklarının iki katı olduğunu açıkladı…
Enerji Bakanı Taner Yıldız, IRAK Elektrik Bakan Yardımcısı Adil H.Mahdi Al-Rahmene, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr.Orhan Yılmaz, Mozambik Enerji Bakan Yardımcısı Jaime Himede, ÇİN Enerji Geliştirme Birim Başkanı Wang Binghua, Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
NE ZEYTİNLİKTEN NE DE ENERJİ SANTRALİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ!
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ: “Dünyada aslında enerji sektörü ile ilgili dağılım adaletli değil. Afrika’da ekvatorun güneyindeki 890 milyon nüfuslu Güney Afrikayı hariç tutarsak nüfusun kullandığı toplam elektrik 19 buçuk milyon nüfusluk New York’un elektriği ile aynı. ABD doğalgazı Avrupa’dan 3te 1 Japonya’dan da 6’da 1 fiyatına kullanıyor. Son gelinen nokta bu. Bunun sanayi ve yatırım endekslerine yansımasını fark etmek çok güç değil.
Enerji yatırımlarıyla ilgili aldığımız kararların faz farkı ile hayata geçtiği bir sektörde bulunuyoruz. Dünyanın 2040 yılına kadar harcamak zorunda olduğu rakam 40 milyon dolar. Yıllık 2 trilyon dolara karşılık geliyor. Bunu harcarken yenilenebilir enerji kaynaklarına başvurmak durumunda. Son 4 yılın ortalama harcanan miktarı 1.6 trilyon. Kömür, petrol ve doğalgaz şu an dünya enerjisinin yüzde 85’ini karşılıyor. 2035 yılına kadar uluslararası enerji ajansının tespit ettiği veri ve raporlarla beraber bunun 75’e inmesini sağlamak. Ama hepsi bu! Dünyada hal böyleyken bir kömür santralinin yapılıp yapılmamasını tartışıyoruz. Dünyanın toplam 7 milyar tonluk yıllık tüketimi var. 3.5 milyar tonunu Çin harcıyor, bizim toplamı 106 milyon ton. Dünya’nın 75’te 1’iyiz.
Bunun yıllık cirosu 115 bin TL. Bu bir değerdir. Ve bizim zeytine de ihracatçı konumuna gelmemizde temel bir değerdir. Peki kefenin bu tarafında var. 170 milyon kömür rezervi bugünkü piyasa değeri 7.5 milyon dolar. Bununla elde edilen kar ile her yıl 9 milyon adet zeytin ağacı dikilebilecek. Ve her yıl doğalgaz ithalatında da 230 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Rüzgar, su, güneş ve jeotermal kaynakları ile beraber elde ettiğimiz ortalama, Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin kullandığı yenilenebilir enerji kaynaklarının iki katı. Yerli kaynaklarımızı kullanmamız lazım. Bu kaynaklara çevreye rağmen değil çevreyle birlikte ulaşabiliriz” açıklamasında bulundu.
NÜKLEER ENERJİ LİNEER ENERJİYE GÖRE YÜZDE 17 ARTACAK
Nükleer santralleri tüm dünyada daha çok tercih edilir hale geldi. Nükleer daha ekonomik daha çok ülkenin tercih ettiği santraller oldu. Nükleer Enerji Lineer enerjiye oranla yüzde 17 artış gösterecek. 2020 yılına gelindiğinde Çin’in toplam nükleer gücü 58 gigawayta ulaşacaktır. Şu an 30 gigawayt civarında. 13 Kasım’da Çin ve Amerika arasında ürün değişimi konusunda sözleşmeler imzalandı. Sonrasında nükleer santraller konusunda anlaşmaya varıldı. Nükleer teknolojisini uluslararası markete taşımaya uğraşıyoruz. Daha güvenilir ve daha ekonomik şekilde nükleer santral kurmaya çabalıyoruz. Sizin tecrübe ve teknolojinizi çok önemsiyoruz. Eski İpekyolu’nun doğusunda bulunan Çin’den eski İpekyolu’nun batısında bulunan Türkiye’ye gelerek bu kongrede sizlerle olmaktan çok mutluyum.
IRAK OLARAK “TAM ZAMANLI ENERJİ ARZINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
IRAK Elektrik Bakan Yardımcısı Adil H.Mahdi AL-RAHMENE: Bu etkinlik enerji sektörüne önemli destek sağlıyor. Enerji artık en önemli sektör konumuna geldi. Hayatın her detayında var. Irak hükümeti enerji sektörüne kaynakları aktarmaya devam ediyor. Bu sektördeki ufacık gecikme zirai,sanaii ve birçok alanda gecikmelere sebep olur.
Yıllık 40 milyon dolarlık kayıp var 2011 verilerine göre. 2020 yılına kadar ve 2030 yılına kadar kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki stratejimiz var. Üretim ve dağıtım alanında. Yenilenebilir ve yeşil insan kaynaklarına ağırlık vereceğiz. 2012-2018 yılları arasında yeni üretimler yeni santraller kurulması planlandı. Büyük bütçelere ihtiyacımız var. Enerji ihtiyacı agresif şekilde artıyor! Tam zamanlı enerji arzı gerçekleştireceğiz. Bunlara ek olarak çevre programları geliştireceğiz. Önceliğimiz ham petrolün yanı sıra doğalgaz kullanımı. Enerji Bakanlığımızın hırslı hedefleri var“ açıklamasında bulundu.
TÜRK YATIRIMCILARA İHTİYAÇ VAR
Mozambik Enerji Bakan Yardımcısı Jaime HİMEDE: “Bu önemli organizasyon için özellikle teşekkür etmek istiyorum. Mozambik’te kırsal programlarımız var. Enerji kaynakları anlamında çok yatırım yapılıyor. 2014 itibariyle elektriğin yüzde 70 oranında üretimi sağlanıyor. Yine de ihtiyaçlar var. Özellikle Türk yatırımcılara çok ihtiyacımız var. Daha uzun mesafeli yatırımlar yapmak, enerji alt yapısının güçlendirilmesi güç kaybının azaltılması gerekiyor. Bunlar da sürdürülebilir kalkınma için çok etkili. Enerji matrisinin yüzde 25’inin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması gerekiyor“ dedi.
Global Enerji Derneği Başkanı Avukat Çiğdem Dilek: Bugün sizlerle EIF kongrelerinin 7. sinde buluşmaktan oldukça mutlu ve gururlu olduğumu söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Gururluyuz çünkü EIF kongreleri serbestleşen Türkiye enerji piyasasında aktörlerin bir araya geldiği seçkin ortamlardan biri olmayı başarmış, kamunun ve özel sektörün yoğun ilgisi ile her yıl katlanarak büyümüştür. EIF etkinliği artık sadece kongre olmaktan çıkmış enerji etkinliklerinin toplandığı bir platform olmuştur. Zira bugün 2 gün sürecek kongrenin yanı sıra bu alanda 10.000 m² fuar alanının açılışını da yapacağız. Buna ilaveten Lisanssız Elektrik Üretimi semineri, Türk- Kore işbirliği forumu, BOR semineri gibi eş zamanlı etkinlikler ve ayrıca Elektrik mevzuatı Kursumuz vardır.
Yine Türkiye de ilk defa yapılan Energy Challenge Üniversiteler arası Enerji Yarışmasını OMV’nin sponsorluğunda yapacağız. Türkiye’de son yıllarda enerji etkinliklerinin arttığını görüyoruz. Neden? çünkü artık enerjide İŞ DÜNYASI var. Bakın bu salonda iş dünyasının pek çok tanınmış siması bulunmakta. İkincisi Enerjide rekabet var. En önemlisi ENERJİDE artık BİR “PİYASA” VAR. Eskiyi hatırlayacak olursak ne rekabet, ne özel sektör ne de piyasadan söz edebilirdik. İşte özel sektöre açılmanın getirdiği gereklilikle bugün artık pek çok enerji etkinliği düzenlenmektedir. EIF kongreleri bu platformların en etkinlerinden biri olarak bugün özellikle ORTADOĞU bölgesinde çok önemli bir ihtiyaca cevap vermektedir.
Açılış konuşmalarının ardından plaket takdimi gerçekleştirilerek kongre kapsamında düzenlenen Enerji Fuarı ziyaret edildi.