light-building.messefrankfurt
Avrupa’nın Tek Çatı Altında En Büyük Enerji ve Teknoloji Kampüslerinden olan, Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’nde ilk etap devreye girdi
Elektrifikasyon sektöründe ihtisaslaşmış yapısıyla öne çıkan ve Türkiye’nin önde gelen transformatör üreticilerinden Beta Enerji, Adana’da 130 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yeni kampüsünün ilk etabını devreye aldı.
Enerji
15.09.2025 14:00
15.09.2025 14:12
ELECTRICITY
Avrupa’nın Tek Çatı Altında En Büyük Enerji ve Teknoloji Kampüslerinden olan, Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’nde ilk etap devreye girdi

Beta Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Yusuf Cenk Dağsuyu bu yatırımla 420 milyon dolar ciro, 240 milyon dolar da ihracat hedeflediklerini açıklayarak  Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’nün bölge ekonomisine ve istihdamına da değer katacağını belirtti. 

 

Türkiye’nin önde gelen transformatör üreticilerinden Beta Enerji, Avrupa’nın tek çatı altında en büyük enerji ve teknoloji kampüslerinden biri olan Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’nün ilk etabını devreye aldı. Şirket, transformatör sektöründeki küresel talep artışını öngörerek 2022 yılında temellerini attığı kampüs ile üretim kapasitesini ve ihracat ağını hızla büyütmeyi hedefliyor.  

 

Yatırıma ilişkin açıklamada bulunan Beta Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Yusuf Cenk Dağsuyu; “Yeşil ve dijital dönüşüm, elektrikli araçların yaşama entegrasyonu, kentleşme ve enerjiye hiç ulaşamayan bölgelerdeki yatırımlar ve eskiyen alt yapıların yenilenmesi transformatöre olan ihtiyacı artırıyor. Bu ihtiyaca cevap vermek için 2022 yılında yatırımına başladığımız Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’nün ilk etabını devreye aldık. Yeni kampüsümüzde Nisan 2025 itibarıyla güç transformatörleri, beton köşk ve yüksek gerilim anahtarlama sistemleri üretimine başladık. 2026 yılı sonuna kadar dağıtım transformatörleri üretimini de yeni yatırımımıza taşımayı hedefliyoruz ” dedi. 

 

İhracatta 5 yıllık hedef 130 ülkeye ulaşmak 

Enerjinin AVM’si olma vizyonuyla hareket ettiklerini vurgulayan Yusuf Cenk Dağsuyu, yeni kampüsle beraber müşterilerin ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri tek bir merkezden temin edebileceği kompleks bir yapı sunduklarına dikkat çekti. Dağsuyu, “Yaklaşık yarım asırdır, uluslararası standartlara uygun yüksek kalitede transformatörler üretiyoruz. Halihazırda ürettiğimiz ürünlerin yanında yüksek gerilim (YG) anahtarlama ürünleri ve çok yüksek güçlerde özel güç transformatörleri gibi yeni ürün kategorilerine yatırım yaparak ürün portföyümüzü genişlettik. Kampüsümüzün 2026 sonunda tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte dağıtım transformatörlerinde en az 3 kat, güç transformatörlerinde ise en az 25 kat üretim artışı hedefliyoruz. Bu üretim kapasitesiyle birlikte, ihracat yapılan ülke sayısını kısa vadede 100, beş yıl içinde ise 130’a çıkarmayı amaçlıyoruz. Finansal hedeflerimiz de bu yatırımla birlikte büyüyor. Tesisimiz tam kapasiteye ulaştıktan sonra 420 milyon dolar ciro, 240 milyon dolar ihracat hedefimiz var. Özellikle Avrupa ve Amerika Kıtası, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika Kıtası öncelikli pazarlarımız arasında yer alıyor. Ayrıca bu kampüsle toplam istihdam sayımız tam kapasite ile yaklaşık 1200 kişiye ulaşacak” diye konuştu. 

 

Teknolojik dönüşüm ve sürdürülebilir üretim 

Yeni kampüs yatırımının yalnızca üretim değil, teknolojik dönüşüm ve sürdürülebilirlik vizyonuyla da şekillendirildiğine dikkat çeken Dağsuyu, “Endüstri 4.0 teknolojileriyle donatılan kampüsümüzde otomasyon sistemleri, IoT entegrasyonu, yapay zeka destekli kamera ve sensör sistemleri, büyük veri analitiği gibi çözümlerle üretim süreçlerini yöneteceğiz. RFID sistemleriyle mamül stok, demirbaş ve personel takibi süreçlerini de dijital ortamda sürdüreceğiz” diyerek hem operasyonel verimliliği artırmayı hem de karbonsuz bir üretim modeline geçmeyi hedeflediklerini belirtti. 

 

2030’da %30 emisyon azaltım hedefi 

Sürdürülebilirlik ve çalışan memnuniyetini de ön planda tuttuklarını ifade eden Dağsuyu, şöyle konuştu: “Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’nü LEED sertifikasyon kriterlerine uygun olarak çevreye duyarlı bir yapıda hayata geçirdik. Mevcut fabrikada çatıya kurulu GES ile elektrik ihtiyacının %80’ini karşılarken, yeni kampüsün çatısına kurulacak 8 MW’lık güneş enerji sistemiyle, tesisin tüm enerji ihtiyacını %100 yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı planlanıyoruz. 2030 hedeflerimiz arasında karbon emisyonlarını %30 azaltmak, ambalaj malzemelerinin %100 geri dönüştürülebilir olmasını sağlamak, su tüketimini 2025-2030 arasında %20 azaltmak yer alıyor. 

 

İnsana yatırım: 20 bin metrekare sosyal alan 

İnsan kaynağımızı verimli kullanarak, çalışanlarımızın mutluluğunu ve gelişimini ön planda tutan bir bakış açısını benimsiyoruz. Kampüsümüzü 115 bin metrekarelik dev bir alan üzerine kurduk, bunun yaklaşık 80 bin metrekaresi kapalı alan. Yüksekliği 30 metreyi buluyor. 20 bin metrekare sosyal alanıyla, sadece üretim değil; çalışanlarımız ve paydaşlarımız için de bir yaşam alanı sunuyoruz. Bu alanla sadece çalışmak değil, yaşamak da mümkün olacak. Sosyal alanımızı konaklama tesisinden, eğitim merkezine, spor tesislerinden etkinlik alanlarına, kafeteryadan dinlenme mekanlarına kadar çeşitli birimlerden oluşturduk.”  

 

 

  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Enerji
TÜRKİYE ENERJİ DEPOLAMA HARİTASI GELİYOR
Enerji
CK Enerji Çamlıbel Elektrik’ten sektörde bir ilk: Tarımın Enerjisi Raporu
Enerji
RÜZGAR ENERJİSİNDE YERLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ
Enerji
Konutlarda Elektrik Tüketiminde Yeni Dönem Başlıyor
Enerji
Türkiye’nin Elektrik Dağıtımında Yeni Dönem: Enerji Dönüşümü, Dağıtım Şirketlerine Yeni Roller Getiriyor
Enerji
Borusan EnBW Enerji, Sivas’ta 80 MW Pelit RES’i tam kapasite devreye alarak kurulu gücünü 935’a çıkardı
Enerji
Hager Türkiye, yapay zeka destekli enerji yönetimiyle dijital dönüşüme yön veriyor
Enerji
Nu Teknoloji’den şehir yaşamına akıllı ve sürdürülebilir dokunuş: Güneş Enerjili Akıllı Şehir Bankı
Enerji
Malatya’ya 9,5 milyon dolarlık güneş enerjisi yatırımı
Enerji
Beta Enerji’den Türkiye’de Bir İlk: Yapay Zekâ Çalışan BetaX İşe Başladı
Enerji
Gülermak Renewables’tan İskoçya’da 3,5 milyon Sterlin’lik enerji yatırımı
Enerji
Enerjisa Enerji, 2025 Kurumsal Enerji Buluşmaları’nı Diyarbakır’da tamamladı
Enerji
TARİHİ MİRAS GELECEĞİN ENERJİSİYLE BULUŞTU: HÜRREM SULTAN HAMAMI, TÜRKİYE’NİN İLK YEŞİL ENERJİ SERTİFİKALI HAMAMI OLDU
Enerji
Uludağ Elektrik’ten Doğa Dostu Çözüm
Enerji
Enerji Altyapısında Yeni Dönem: Artan Talebe Güçlü Yanıt
Enerji
Afetlerde acil ve zorunlu enerji ihtiyacını sağlamanın yolu mobil trafo merkezlerinden geçiyor
Enerji
Türkiye'nin İlk Bakanlık Kabulü Yapılan Batarya Depolama Tesisi Bandırma Enerji Üssünde Devreye Alındı
Enerji
YEO Teknoloji, 100 milyon dolarlık GES için Astronergy ile anlaştı
Enerji
Enerjisa Üretim, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kampüsü’nde hayata geçirdiği çatı GES kurulumu projesi ile üniversitenin elektrik tüketiminin sürdürülebilr kaynaklardan karşılanmasına destek oluyor
Enerji
Fiba Yenilenebilir Enerji, hibrit santral yatırımlarıyla 2025 sonuna kadar kurulu gücünü 750 MW’a çıkarıyor
Enerji
CNC Yenileme Merkezi ile Sürdürülebilir Üretim Dönemi