light-building.messefrankfurt
Cengiz Holding, Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralini kurdu
Cengiz Holding, Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralini kurdu
ANA MANŞET
24.08.2021 16:52
24.08.2021 16:52
ELECTRICITY
Cengiz Holding, Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralini kurdu

Cengiz Holding, Bingöl’de Murat Nehri üzerinde bulunan Aşağı Kaleköy Barajı ve hidroelektrik santralinin kuyruk suyu bölgesine, 200.000 panelden oluşan bir güneş enerji santrali kurdu. Türkiye’nin ilk ve en büyük, dünyanın 2’nci büyük hibrit enerji santralinin kurulu gücü 590 megavata ulaştı.

Türkiye’de dev projelere imza atan Cengiz Holding, Bingöl’de geçtiğimiz yıl elektrik üretimine başlayan ve 510 megavat kurulu gücü bulunan Aşağı Kaleköy Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) projesine 80 megavatlık güneş enerji santralini (GES) de ekledi. Türkiye’nin ilk hibrit enerji santrali olan ve 6 ay gibi rekor sürede bitirilerek kabul işlemleri tamamlanan proje, elektrik üretimine başladı. Cengiz Holding ve Özaltın Holding iş birliğiyle gerçekleştirilen proje, tamamen Türk mühendisler tarafından yapılırken HES ve GES’in toplam kurulu gücü 590 megavata ulaştı.

400 BİN HANENİN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR

Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, 44 bin kolon profili ve 1 milyon metrenin üzerinde kablonun kullanıldığı güneş enerji santralinin, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve dünyanın en büyük ikinci hibrit santrali olduğunu söyledi. Bu büyüklükteki bir projenin ülke ekonomisine kazandırılmasından büyük gurur duyduklarını ifade eden Cengiz, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir ve çevreci enerji kaynakları; yeni yatırım planları arasında önceliği almaya başladı. Biz de grup olarak önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacağız. Kısa dönemde hibrit enerji santralleri sayımızı artırmak istiyoruz” diye konuştu. Faaliyete geçen güneş enerji santralinin 1 milyon metrekarelik arazi üzerine kurulduğunu dile getiren Cengiz, şöyle devam etti: “Bingöl’de enerji yatırımlarına 2011 yılında; Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi’ne ise 2016’da başladık. Yaklaşık 3,5 yılda bu yatırımı tamamlayarak ülke ekonomisine kazandırdık. Bu proje, 500 megavat kurulu gücüyle Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan 6’ncı büyük barajı. Eklediğimiz 80 megavatlık güneş enerji santraliyle buradan 400.000 hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektriği üreteceğiz.”

TOPLUMSAL FAYDAYA ODAKLANDI

Baraj ve HES inşasının başladığı 2016 yılından bu yana yarattığı istihdama ek olarak bölgede yaşayan nüfusun ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduran projenin yapım süresi boyunca toplumsal faydaya da odaklanıldı. Bu kapsamda bölgede başta okul, yurt, cami olmak üzere birçok sosyal sorumluk projesine imza atıldı.

  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANA MANŞET
Enerjisa Enerji 2024 Genel Kurul Toplantısını Gerçekleştirdi
ANA MANŞET
İnform Estia Hybrid UPS ile Kesintisiz, Güvenilir ve Temiz Enerji
ANA MANŞET
Elektrik Tesisatından Kaynaklı Yangınlara Dikkat!
ANA MANŞET
EMSAD’ın yeni başkanı Zafer Arabul oldu 
ANA MANŞET
Electricity Turkey Magazine Mart/March 2025
ANA MANŞET
İTALYA’DA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ BULUŞMASI: KEY - THE ENERGY TRANSITION EXPO BAŞLADI
ANA MANŞET
Hager’den: Yeni Cubyko Leaf anahtar priz serisi, geri dönüşümle şekillendi 
ANA MANŞET
Libya'da Enerji Sektörünün İlk Buluşma Noktası: Powerelec Expo Libya 
ANA MANŞET
Geri sayım başladı: Light + Building 2026'nın bir parçası olun 
ANA MANŞET
Erse Kablo, Global Vizyonuyla A-tech Fuarı’nda Bir Kez Daha Dikkat Çekti 
ANA MANŞET
Günsan’dan elektrik ihtiyaçlarına zahmetsiz çözüm: GEO Serisi, geçmeli plastik şase yapısı ile hızlı montaj imkanı sağlıyor 
ANA MANŞET
İnform Forte UPS ile Temiz ve Kesintisiz Enerji Devri 
ANA MANŞET
Bakan Bayraktar: “2035 Res Ges Yatırım Hedefimiz 80 Milyar Dolar” 
ANA MANŞET
Sürdürülebilir Endüstrinin Enerjisi HANNOVER MESSE 2024’de
ANA MANŞET
ASTOR ENERJİ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 178. ŞİRKETİ
ANA MANŞET
Hager Group, Enerji Yönetimi Uzmanı Eficia ile Güçlerini Birleştiriyor, Yeni Yatırımı ile Enerji Verimliliği Çalışmalarına Hız Verecek
ANA MANŞET
Genel Aydınlatma Amacı ile Kullanılan Bazı Lambaların Kullanımdan Kaldırılmasına Son Bir Ay! 
ANA MANŞET
EUROPOWER ENERJİ, Temelini Attığı 9’uncu Fabrikası ile Büyümesini Sürdürüyor
ANA MANŞET
Erse Kablo Olarak, Kocaeli Üniversitesi KOÜ Formula Student Takımı’nı Destekliyoruz
ANA MANŞET
Dicle Elektrik Güneydoğu Anadolu’ya 2023 Sonuna Kadar Yapacağı 8.3 Milyar TL Sürdürülebilir Yatırımla Bölgeyi Kalkındırıyor!
ANA MANŞET
ABB ve Microsoft, Jeneratif Yapay Zekayı Endüstriyel Uygulamalara Taşımak İçin İş Birliği Yapıyor