DR. Tanay Sıdkı Uyar: Türkiye Enerjide Büyük Bir Fırsatı Kaçırıyor
DR. Tanay Sıdkı Uyar: Türkiye Enerjide Büyük Bir Fırsatı Kaçırıyor
ANA MANŞET
25.12.2015 17:06
25.12.2015 17:06
ELECTRICITY
DR. Tanay Sıdkı Uyar: Türkiye Enerjide Büyük Bir Fırsatı Kaçırıyor

drDünya Rüzgâr Enerji Birliği ve Dünya Biyoenerji Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Paris’teki iklim zirvesi sonrasında sadece önde gelen çevre örgütlerinin değil, devletlerin de “Yenilenebilir Enerjiyi” çözüm olarak işaret ettiği bir dönemde, Türkiye’nin göz göre göre bir fırsatı kaçırmak üzere olduğunu ifade ediyor.

İşte Rüzgar ve Güneş Enerjisi alanında dünyanın önde gelen otoritelerden biri olan Prof. Dr. Uyar’dan satır başları:

Türkiye sınırsız kaynaklara sahipken yenilenebilir enerji üretimi ve kullanımı konusunda birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Yüzde 100 yenilenebilir kaynakları kullanan ve kendi enerjisini üreten, ekolojik ve demokratik topluma geçiş ancak bilinçli bir toplum ve enerjide çözümden yana yerel, ulusal karar vericilerce gerçekleşebilecek.

30 Kasım’da Paris’te gerçekleşen COP21 İklim Değişikliği Konferansı’nda da yine yenilebilir enerji gündeme geldi ve bu sene yüzde yüz yenilenebilir enerjinin global iklim değişikliği ve enerji kaynaklarının tüketimine çözüm olduğu konuşulmaya başlandı.

  • Türkiye ise yenilenebilir enerji kaynakları konusunda henüz çok yeni bir oyuncu, ülkemizde yenilenebilir enerjiden elde edilen üretim 4.000 megavat. Elektrik üretiminin sadece yüzde 4’ü rüzgar enerjisinden elde ediliyor. Amerika ve Çin ise Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının iki mislini yenilenebilir enerjiyle üretiyor, Hindistan da bu yönde planlamalar yapıyor. Türkiye yatırım tercihlerini endüstrileşmiş ülkelerde artık terk edilmeye başlanan enerji teknolojilerine yaparken; diğer ülkeler kaynak maliyeti olmayan ve bu nedenle daha da ucuz olan biyoenerji, rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı için çoktan harekete geçmiş durumda. Biyoenerji üretimi ise orman, tarım ve belediye atıklarının değerlendirilmesi ve işe koşulması anlamına geliyor.
  • Oysa Türkiye’de rüzgar, güneş ve biyoenerjiden faydalanmadığımız her gün bu maliyetsiz kaynaklar yabana gidiyor. Ülkemizin rüzgârını, güneşini ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını daha aktif bir şekilde nasıl kullanacağız bunu düşünmemiz gerekiyor.
  • Türkiye yenilenebilir enerji kullanımında nasıl daha etkin olur sorusunun yanıtları ise oldukça basit; öncelikle mevcut kullanılan kaynaklarla, yenilenebilir enerji kaynaklarının karşılaştırmalı bir stratejik araştırması hazırlanmalı, enerjinin etkin kullanımına öncelik verilmeli ve Türkiye’nin ekonomi, enerji ve ekoloji karar destek sistemi kurularak geleceğin enerji modellemesi ve uzun vadeli stratejik planlaması yapılmalı. Türkiye’nin her yeri güneşli ve her yerde o kentin elektriğini üretecek kadar kaynak var; akıllı şebeke altyapıları oluşturarak istenilen yerde, dağıtılmış üretim ve güneşin ulaştığı, rüzgarın ulaştığı her yerde, yerinde tüketim mümkün.  Akıllı şebeke sistemiyle üretilen elektrikten, her konut, her kent güneş enerjisinden faydalanabiliyor.
  • Rüzgar ve güneş enerjisi ile elektrik üretimi; kaynağı ücretsiz en ucuz üretim yöntemi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kullanımı konusunda acil adımlar alması, doğru bir stratejiyle hareket etmesi gerekiyor. Enerjide dış kaynaklara bağlı olmayan bir Türkiye için; yerel ve ulusal yönetimlerin ve toplumun; yüksek yatırım maliyetlerine sahip konvansiyonel enerji üretimini, yani eski teknolojiyi terk edip, çevre ve ekonomi dostu yenilenebilir enerjiye geçmesi gerekiyor.
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANA MANŞET
Enerjisa Enerji 2024 Genel Kurul Toplantısını Gerçekleştirdi
ANA MANŞET
İnform Estia Hybrid UPS ile Kesintisiz, Güvenilir ve Temiz Enerji
ANA MANŞET
Elektrik Tesisatından Kaynaklı Yangınlara Dikkat!
ANA MANŞET
EMSAD’ın yeni başkanı Zafer Arabul oldu 
ANA MANŞET
Electricity Turkey Magazine Mart/March 2025
ANA MANŞET
İTALYA’DA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ BULUŞMASI: KEY - THE ENERGY TRANSITION EXPO BAŞLADI
ANA MANŞET
Hager’den: Yeni Cubyko Leaf anahtar priz serisi, geri dönüşümle şekillendi 
ANA MANŞET
Libya'da Enerji Sektörünün İlk Buluşma Noktası: Powerelec Expo Libya 
ANA MANŞET
Geri sayım başladı: Light + Building 2026'nın bir parçası olun 
ANA MANŞET
Erse Kablo, Global Vizyonuyla A-tech Fuarı’nda Bir Kez Daha Dikkat Çekti 
ANA MANŞET
Günsan’dan elektrik ihtiyaçlarına zahmetsiz çözüm: GEO Serisi, geçmeli plastik şase yapısı ile hızlı montaj imkanı sağlıyor 
ANA MANŞET
İnform Forte UPS ile Temiz ve Kesintisiz Enerji Devri 
ANA MANŞET
Bakan Bayraktar: “2035 Res Ges Yatırım Hedefimiz 80 Milyar Dolar” 
ANA MANŞET
Sürdürülebilir Endüstrinin Enerjisi HANNOVER MESSE 2024’de
ANA MANŞET
ASTOR ENERJİ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 178. ŞİRKETİ
ANA MANŞET
Hager Group, Enerji Yönetimi Uzmanı Eficia ile Güçlerini Birleştiriyor, Yeni Yatırımı ile Enerji Verimliliği Çalışmalarına Hız Verecek
ANA MANŞET
Genel Aydınlatma Amacı ile Kullanılan Bazı Lambaların Kullanımdan Kaldırılmasına Son Bir Ay! 
ANA MANŞET
EUROPOWER ENERJİ, Temelini Attığı 9’uncu Fabrikası ile Büyümesini Sürdürüyor
ANA MANŞET
Erse Kablo Olarak, Kocaeli Üniversitesi KOÜ Formula Student Takımı’nı Destekliyoruz
ANA MANŞET
Dicle Elektrik Güneydoğu Anadolu’ya 2023 Sonuna Kadar Yapacağı 8.3 Milyar TL Sürdürülebilir Yatırımla Bölgeyi Kalkındırıyor!
ANA MANŞET
ABB ve Microsoft, Jeneratif Yapay Zekayı Endüstriyel Uygulamalara Taşımak İçin İş Birliği Yapıyor