Röportaj
Eaton, Zor İşler Bizimle Kolay
Eaton, Zor İşler Bizimle Kolay
27 Aralık 2022 10:37
SON GÜNCELLEME: 27 Aralık 2022 10:37
Eaton, Zor İşler Bizimle Kolay
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sektöründe dünya markası Eaton, çözüm odaklı, uzun ömürlü ve yenilikçi ürünlerinin yanı sıra global marka bilinirliği ve yatırımlarıyla da ilgi odağı olmaya devam ediyor. Eaton, yenilikçi ürünlerini tanıttığı, geleneksel hale getirdiği Mobil Teknoloji Günleri kapsamında, Electricity Turkey dergisi olarak 3-4 Kasım tarihleri arasında Ankara Eaton Ulusoy Sincan Fabrikasında Teknoloji Tır’ı sergisine davet edildik. Ulusoy Elektrik firmasının Eaton global tarafından satın alınmasıyla firmada yaşanan değişim ve gelişim süreçlerini yerinde görmek adına Ankara’da yapılan ziyarette Eaton Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Özcan ile Electricity Turkey Dergisi olarak röportaj yapma fırsatı bulduk.

Yılmaz Özcan, Eaton Elektrik Türkiye Ülke Müdürü

Teknoloji Tırı projeniz nedir?

Öncelikle fabrika ziyareti programımıza katımınızdan dolayı Electricity Turkey dergisine ve size teşekkür ederim. Güç yönetimi şirketi Eaton, yenilikçi ürünlerini tanıttığı, geleneksel hale getirdiği Mobil Teknoloji Günleri kapsamında 6. kez Türkiye’de. Teknoloji Tırı 2015 ten itibaren uyguladığımız farklı bir konsept. Türkiyede bu tür uygulamayı ilk yapan firmayız. Günümüzde zaman çok değerli. Doğru bilgiye doğru zamanda ulaşmak çok kıymetli. Teknoloji tırı ile iş ortaklarımıza müşterilerimize, paydaşlarımıza ve okullara giderek onların gelemediği durumlarda biz onlara gidiyoruz.

Değişimin süreci çok hızlı yaşanıyor. 20 yıl önce bir ürünün teknolojik değişimi 3-5 veya 10 yıl sürerken artık günümüzde 1 yıl bile sürmeyen değişimler yaşanmakta. Teknoloji tırımızda da her yıl konseptimizi değiştiriyoruz. Yani her yıl aynı tır gelmiyor. Geçen yıl makine imalatına yönelik bir karanavamız vardı. Makine imalatçılarına ve endüstriyel uygulamacılara dönük yapmıştık.Bu sene daha çok enerji dağıtımı ve iletimi ile izlemesi üzerine konsept yaptık. Önümüzdeki yıl yine farklı olacak. Dolayısıyla ilk günden bugüne farklı ürünlerle hizmet verdik. AR-Ge’ye çok önem veriyoruz. Her sene bu tırı farklı ve yeni ürünlerle doldurabilmek çok kolay değil. Eaton olarak pazarlama çalışmalarına önem veriyoruz.

Eaton’ı tanımlamak gerekirse neler söylemek istersiniz?

Eaton olarak ‘’ Zor İşler Bizimle Kolay’’ diyoruz. Amacımız, enerjinin güvenli, verimli ve emniyetli bir şekilde yönetimini sağlamaktır. Amerikan merkezli bir firmayız. Elektrik sektöründe dünyanın önemli oyuncularından biriyiz 2021 yılında yaklaşık 20 milyar dolar gelir elde ettik.  Elektrik alanında ise 13 milyar dolar ciromuz var. Bu cironun 7,2 milyar doları amerika kıtasında geri kalan 5 milyar dolarlık kısmında ciro EMAE bölgesine ait.

Eaton olarak nerelerde varız ve neler yapabiliriz diye sorduğumuzda elektrifikasyon, enerji şebeke altyapısı, enerjinin dönüşümü, dijitalizasyon ve siber güvenlik alanlarında hızlı, güvenli ve doğru analizlerle müşterilerimize yardımcı oluyoruz.  Bu hizmetleri sadece donanım olarak değil aynı zamanda yazılım tarafımızla da paydaşlarımıza sunuyoruz.

Eaton Türkiye olarak biz kimiz ve ne yapıyoruz. 2017 yılından beri ülke müdürü olarak görev yapıyorum.  Eatonun geçmişine baktığımızda satınalmalarla büyüyen bir firma.  Bize heyecan ve gurur veren satınalma 2019 yılında Ulusoy elektriğin satınalınmasıdır. Ulusoyun fabrikasında O.G.hücre ve kesici imalatlarımız var. Temelli fabrikamızda da beton köşk ve trafo üretimimiz var. Şuan türkiyede 1000 den fazla çalışanı ile  50.000 m2 alanda üretim yapıyoruz. Bu güç birliği ile pazarda daha da önemli bir oyuncu haline geldik.

Eatonun/Ulusoy birleşmesinde nasıl bir yapılanmaya gittiniz. Ulusoy tarafında ne tür değişimler yaşandı?

Eaton global bir şirket ve Ulusoy olarak da biz onun bir parçasıyız. Ancak, üretimiyle, çalışanıyla, tedarikçisi ve müşterileriyle birlikte Türkiye şirketiyiz. 2019 yılı Nisan ayında Ulusoy satın alındığında alanında ülkemizde Pazar lideriydi. Uygulamış olduğu standartlar açısından üretim, kalite, çalışma standartları müşteri memnuniyeti anlamında önemli bir noktadaydı. İlk üç yılda Ulusoyun, Eaton’a entegrasyonu ile uğraştık diyebilirim. 2022 nisan itibariyle de bu entegrasyon projemizi de başarılı bir şekilde sonlandırmış olduk. Burada Eatonun iş yapma disiplinine uygun değişiklikler düzenlemeler yaptık. Ulusoydan da aldığımız kazanımlar oldu bu tek taraflı bir çalışma olmadı. Karşılıklı bir gelişim sağladık diyebilirim.

Yönetim ve üretim sistemlerimizde değişiklikler oldu. Ulusoyun bir pazarı ve iş yapma kültürü var. Aynı şekilde Eaton’nın da bir iş yapma kültürü var. İlk üç yıl satış ekiplerini birleştirmeyi düşünmedik. Dolayısıyla önceki deneyimlerimizden de edindiğimiz izlenimler sonucunda bu birleşmeyi bir anda biraraya getirmek doğru ve istenen sonuçları vermeyecekti. 3.5 yılın sonunda entegrasyon sürecimizi tamamladık. Sonrasında ekiplerimizi birleştirdik bu da bizim verimliliğimizi ve sinerjimizi artırdı. Aynı zamanda müşterilerimizin bizimle iş yapma kolaylığını sağladı. Artık tek bir satış organizasyonu var. Dolayısıyla bir ürüne veya çözüme ihtiyaç duyulduğunda tek bir noktadan hızlı ve verimli olarak işini çözebilmekte.

Eaton Türkiye olarak sizi rakiplerinizden ayrıştıran en büyük özellik nedir?

Bu satın almayla gerçekleştirdiğimiz en büyük gelişimlerden biri de şu; Hollanda’daki üretim tesislerimizde imalatı yapılan yüksek teknoloji ürünlerini buraya getirme şansımız oldu. Bu soru zaman zaman müşterilerimden de geliyor, siz marka olarak kendinizi nereye konumlandırıyorsunuz gibi. Kısaca farkımız, yurtiçinde yerli firmalarla rekabet ederken globalde de diğer maraklarla yarışıyor olmaktır. Geleneksel Ulusoy ürünleriyle yerli üretici firmalarla rekabet içerisinde olacağımızı düşünüyorum. Yurtdışından getirdiğimiz yeni üretim bantlarıyla sunduğumuz farklı teknolojik ve endüstriyel çözümlerle diğer global oyuncuların olduğu pazarlarda onlara rakip olacağız. Dolayısıyla, çok ciddi bir esneklik kazanmış oluyoruz. Bir yandan yerli imalatçılarla bir pazarda rekabet ederken diğer yandan başka pazarlarda global markalarla yarışıyor ve rekabet ediyor olacağız. Açıkçası bu sadece bize özgü bir yapılanma diyebilirim.

Satış, satış sonrası hizmet, ürün kalitesi gibi özelliklerle sizi güçlü kılan yapı nedir?

Daha önce medyada yer almadı ancak satış organizasyonumuzu birleştirirken yanında servis organizasyonumuzu da birleştirdik. Şuanda satış ve servis organizasyonlarımız tek çatı altında faaliyet göstermektedir. Yakın dönemde çağrı merkezimizi kuracağız. Müşterilerimiz hali hazırda mevcut sisteme ilave yakın zamanda ürün ve teknik açıdan çağrı merkezimizden de bize ulaşarak çok hızlı bir şekilde hizmet alabilecekler.

Türkiye merkezimiz istanbul olup Ankara ve endüstrinin gelişmiş olduğu bütün illerde ekiplerimizle hazır bulunuyoruz. Türkiye organizasyonumuzun etki alanı ülke sınırlarını aşarak Gürcistan, Kıbrıs ve türkii cumhuriyetlerini de kapsamaktadır. Bazı bölgelerde fiziksel yapımızla yer alırken bazı bölgelerde çok ciddi partner networkümüz var.

Servis hizmeti bizim için önemli, sadece reaktif değil aynı zamanda proaktif servise de önem veriyoruz. Ürünlerimizin çalışma ömrü boyunca müşterilerimize doğru hizmetle yanlarında yer alabilmek markamızın en önemli kazanımlarındandır. Şöyle ki; klasik servis anlayışında arızalanan ürün yetkili servis tarafından tamir edilir bu bizim bildiğimiz reaktif servis anlayışıdır. Biz burada başka bir anlayışı daha geliştirmeye çalışıyoruz, proaktif servis anlayışı. Bizim sattığımız ürünlerin belli dönemlerde bakıma ihtiyacı var. Bu şekilde ürünün ömrü uzarken aynı zamanda sanayide plansız duruşların önüne geçmiş oluyorsunuz. Burada bakım anlaşmaları yapılıyor. Belli süreli yedek parça dahil veya dahil olmayan şeklinde farklı seçeneklerle hizmet verilmektedir. Bu şekilde kendimizi pazarda biraz daha farklılaştırmaya çalışıyoruz. Sadece satışla bunları yapmanız mümkün değil, ürünlerinizi geliştirmeniz ve farklılaştırmanız gerekiyor. Hizmetin kalitesi ve ürünlere vermiş olduğunuz destek sizi rakiplerinizden olumlu yönde ayrıştırıyor.

Dijitalleşmenin getirdiği değişim ve dönüşümün ürünlerinize yansıması nasıl olmuştur?

Dijitalleşme niçin önemli buradan başlamak istiyorum. Dünyamızın değişimi çok hızlı değişimin hızı da çok hızlı talepler anlık değişiyor. Bu noktada üretim tesisleri ve alyt yapınız bu taleplere ayak uydurmak zorunda. Eskiden bir üründen çok sayıda üreterek maliyet düşürmek ve satarak rekabet etmek önemliydi. Artık değişen dünyada bir üründen çok adet üretmek yerine çok farklı üründen azar azar üretmek öne çıktı. Çünkü müşteri talepleri farklılıklar göstermekte bu talebi rekabetçi fiyatlarla üretmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak önemli.

Öncelikle, dijitalizasyon  önemli ancak bunu ürünlerinize yansıtabilmeniz için otomasyon sisteminizin, alt yapınızın iyi olması gerekiyor ki üretim hattındaki değişiklikleri  rahatça yapabiliyor olmalısınız.

İkinci olarak üretim hattınızın devamlılığı çok önemli. Üretici hattında plansız bir duruş çok ciddi maliyetlere gebe. Üretici tarafından bakarsanız kontrol edebildiğiniz ve edemediğiniz maliyetlenmeler var. İşçilik, enerji, hammadde maliyetleri bunları kontrol etme şansınız yok geriye ne kalıyor verimliliğinizi artırmak. Daha az zamanda daha fazla ve rekabetçi ürün üretmek gibi. Örnek vermek gerekirse yakın zamanda bir kağıt fabrikasına çekmeceli ve motor korumalı akıllı panolar yaptık. Burada iki hususu amaçladık.Verimlilikte %8 artışı sağlarken bir o kadar da zamansız duruşları %91 azalttık. Dolayısıyla kullanılan haberleşme sistemi ve otomasyon yazılımı bu verimliliği sağladı. Bu da firmaya rekbet güçü ve karlılık artışını beraberinde getiriyor.

Eaton’un yeni ürün çalışmaları var mı veya olacak mı?

Xiria, Eaton’ın ring istasyonları ve sekonder hücre uygulamaları için geliştirdiği, SF6 gazı kullanılmayan orta gerilim hücre ailesidir. Halihazırda Hollanda’da Ar-Ge ve dizaynı yapılan bu ürünü biz burada geliştiriyoruz. Türkiye pazarına henüz sunmadık.

Son derece kompakt yapıdaki bu panolar, enerji dağıtım şirketleri, ticari binalar, güneş enerjisi çiftlikleri ve rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir enerji tesisi sahipleri ya da operatörleri tarafından çalıştırılan elektrikli ekipmanı kontrol etmek ve korumak için kullanılmaktadır. Sürekli denetim ve bakım gerektirmemesi Xiria’nın değerine değer katmakta ve bu durum düşük işletim maliyetlerini doğurmaktadır.

Bunun dışında HMH hattında hava yalıtımlı hücrelerimiz var. Burada da ürünlerimizi geliştiriyoruz hatta 20 kA mertebesinde ürünlerimiz vardı şimdi 25 kA yeni bir ürünümüz devreye girecek. Bu ürünümüzün de bütün arge çalışmaları burada yapılıyor. Trafo tarafımızda da kuru ve yağlı tip ürünlerimizde güç artırımına gitmeyi planlıyoruz. Şuanda 5 mvA ya kadar üretimimiz var. Bunu yukarılara taşımak adına yatırım ve fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.  

2022 yılı hedefleriniz gerçekleşti mi? 2023 yılı için hedefleriniz nelerdir?

Son üç yıldır pandeminin olumsuz etkilerine rağmen biz  çok ciddi büyüme trendindeyiz. 2022 yılı son çeyreğinde olmamıza rağmen döviz bazında çift haneli büyüme grafiği elde ettik. Enflasyonist ortamda TL bazlı konuşmak yanıltıcı olabilir. O yuzden döviz bazında çift haneli büyümek çok önemli ve onümüzdeki yıl benzer bir ivmeyi yakalamayı hedefliyoruz. Bu yüzden satış organizasyonlarımız tek çatı altında birleşti. Daha iyi ve koordineli çalışma ve sinerji oluşturma şansımız var.

Önümüzdeki dönemde Eaton olarak yatırımlarımız Temelli/Sincan bölgesinde Ankara odaklı olacaktır. Gelecek yıl için yaklaşık büyüme oranlarımızı %15 ve %20 gibi hedefliyoruz.

Yorum Ekle