İhracatçılar Yeni Pazar Arayışında

0
1557

İhracatçılar Angola ve Güney Afrika’da Yeni Pazar Arayışında 

2_800x554Türk elektrik-elektronik sektörünü temsil eden ve sektör ihracatını artırmak için faaliyetlerde bulunan İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET), dünyanın farklı coğrafyalarına düzenlediği ticaret heyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. TET, 27 Ekim – 2 Kasım tarihlerinde aralarında kablo, beyaz eşya, TV, elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları üreticilerinin olduğu 14 sektör firmasıyla birlikte Angola ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ni kapsayan ticaret heyeti gerçekleştirdi. Türk firmaları her iki ülkede de ilgiyle karşılandı.

Angola’nın başkenti Luanda’da 25 firma ile yaklaşık 85 görüşme yapılırken, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en büyük şehirlerinden Johannesburg’da ise 32’nin üzerinde firma ile 110 civarında ikili görüşme gerçekleştirildi. Özellikle Luanda’da yapılan heyet görüşmelerinde ülkenin elektrik dağıtım kurumu EDEL Türk firmalarıyla yakından ilgilendi.

İki ülke de önemli fırsatlar sunuyor
Afrika’nın ikinci büyük petrol üreticisi olan Angola ile kıtanın en büyük ve güçlü ülkelerinden Güney Afrika Cumhuriyeti, Türkiye için ihracat ve yatırım anlamında önemli fırsatlar sunuyor. Türk elektrik-elektronik sektörünün teknoloji ve kalitede dünya standartlarını yakalayan geniş ürün yelpazesinden iki ülkenin de ihtiyacı olan pek çok ürün kalemi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den Angola’ya toplam 8.3 milyon dolar ihracat yapılırken, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne 40.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi ile bu rakamlar çok daha yukarılara çıkarılabilecek.
“İkili görüşmeler oldukça verimli geçti”
Angola ve Güney Afrika Cumhuriyeti ticaret heyetine katılan İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, bu ülkelerle Türkiye arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Angola, Afrika kıtasının yükselen yıldızı ve yakından takip ettiğimiz pazarlar arasında yer alıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti ise bölgedeki gücü ve gelişmişlik düzeyi ile sektörümüze önemli fırsatlar sunuyor. Yaptığımız ön araştırmalar Angola ve Güney Afrika Cumhuriyeti firmalarının işbirliği konusunda son derece avantajlı bir noktada olduğunu gösteriyor. Nitekim gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmeler oldukça verimli geçti. Türk elektrik-elektronik sektörünü Angola ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki firmalarla buluşturmaktan dolayı mutluyuz. Geliştireceğimiz ticari ilişkiler her iki ülkeye yapılacak yatırımların da önünü açacak.”

ABD’de Yatırım Yapmak Isteyenlere Altın Öneriler 

İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET), İMMİB Koordinatörlüğünde, “ABD Pazarına Açılırken Bilinmesi Gerekenler” konulu bir seminer düzenledi. Amerika ile ticaret yapacak veya iş bağlantısı kuracak ihracatçıları bir araya getiren seminerde, ABD pazarı ile ilgili tüm detaylar ayrıntılarıyla ele alındı.

Seminerde; Amerika’da çalışma ve yatırım amaçlı vize uygulamalarından ihracat risklerinin önlenmesine; ticaret şirketler hukuku, göçmenlik hukuku ile çok uluslu şirketlerde muhasebe kayıtlarından, ABD’de oturumun doğurduğu vergisel mükellefiyetlere kadar birçok konu gündeme geldi. Ayrıca yasal izinler, hukuki ve lojistik süreçler ile yoğun rekabet ortamının pazara girişte en çok karşılaşılan güçlükler olduğu vurgulandı.

Sahip olduğu 320 milyon tüketicisi, ileri teknoloji, alt yapı ve işgücünün yanı sıra; gelişmiş hukuk sistemi ve ticari marka koruması Amerika pazarını cazip kılan en önemli nedenler arasında yer alıyor. Doğrudan pazara girmenin yolu ise şirketleşmeden geçiyor. Şirket türleri, ortaklık ve risklerden korunmanın yollarının tüm ayrıntılarıyla anlatıldığı seminerde, gerçek hayattan örnekler de ihracatçılarla paylaşıldı. Amerika pazarında başarılı olmak için öncelikle pazarın çok iyi tanınmasının gerekliliğine dikkat çekildi.