Sabancı Üniversitesi IHP-Microelectronics İşbirliği Geleceğe Yön Verecek

0
2119

Sabancı Üniversitesi ve Almanya‘nın en önemli bilim merkezlerinden IHP-Microelectronics Türkiye’de bir ilke imza atıyor: “More-than-Moore” konsepti ile Mikroelektronik – Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Mikroelektronik Araştırma Grubu ile Almanya‘nın en önemli bilim merkezlerinden IHP- Microelectronics yıllardır devam eden işbirliklerinden elde edilen bilimsel bilgi birikimleri ile “More than Moore” modülünde ortak sanal laboratuvarı hayata geçiriyor.

ALP_8185 (Medium)Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Mikroelektronik Araştırma Grubu 2008 yılından bu yana Almanya‘nın en önemli bilim merkezlerinden IHP-Microelectronics ile başarılı işbirlikleri sürdürüyor. İki öncü kurum bilimsel deneyim ve kaynaklarını “More-than-Moore” konsepti üzerine kurulu Mikroelektronik – Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı” anlaşmasıyla birleştiriyor. Bu girişim ile bilimsel çalışmalarımızın nadir örnekleri ancak yurt dışında bulunan yeni bir düzleme taşınması ve gerek ülkemizde gerekse AB platformlarında çok daha etkin ve başarılı çalışmalar yapılması hedefleniyor. More-than-Moore konseptinin mottosu; daha küçük, fonksiyonel, ekonomik, kullanışlı ve uzun ömürlü elektronik sistemler geliştirmek. Böylece haberleşme, biyomedikal, uzay, havacılık, güvenlik, otomobil ve robot-otomasyon sektörü gibi birçok sektöre katkıda bulunmak amaçlanıyor.

ALP_8302 (Medium)Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM’da , Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker’in ev sahipliğinde, IHP-Microelectronics Rektörü Prof. Dr. Bernd Tillack’ın, Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’nın, Türkiye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK ve ilgili sektörlerden temsilcilerin katılımlarıyla düzenlenen imza töreninde Sabancı Üniversitesi ile IHP- Microelectronics “More than Moore” modülünde ortak sanal laboratuvarı hayata geçirdi.

Özellikle kablosuz haberleşme teknolojilerinde dünya lideri firmalara teknoloji sağlayıcı rolü olan IHP-Microelectronics’in Sabancı Üniversitesi ile temelinde araştırma ve geliştirmeye dayalı bu işbirliği Türkiye içerisinde tek ve öncü bir model durumunda. IHP – Sabancı Üniversitesi Ortak Sanal Laboratuvar – Mükemmeliyet Merkezi koordinasyonu ile Türkiye’de bulunan diğer üniversitelerin, araştırma enstitüleri ve şirketlerin, bu alandaki çalışma ve gelişmelere daha kolay erişim sağlaması ve bu sayede işbirliklerinin arttırılması da planlanıyor.

ALP_8357 (Medium)Mükemmeliyet Merkezi’nde devam edecek projelerden özellikle elektronik/haberleşme, sağlık (biyomedikal), uydu-uzay, havacılık, güvenlik, otomobil, robot/otomasyon ve çevrecilik gibi sektörler faydalanabilecek. Projelerin ve bu önemli işbirliğinin toplumsal fayda boyutunda gündelik yaşama katkısı ise daha güvenli, sağlıklı ve nitelikli, ekonomik ve çevreye duyarlı proje çıktıları ile sağlanacak.

İmza töreninde ev sahibi olarak açılış konuşması yapan Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker işbirliğine dair: “Sabancı Üniversitesi ve IHP-Microelectronics arasında yıllardır süregelen işbirliğimiz neticesinde önemli bir adım olarak Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarını hayata geçiriyor olmaktan son derece mutluyuz. Burada sizlerle gururla paylaşmak isterim ki; Sabancı Üniversitesi 2012, 2013 ve 2014 yılında Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Üniversitelerarası Yenilikçilik ve Girişimcilik Endeksi”nde ilk sıralarda yer aldı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Times Higher Education (THE) 2014 sıralamasında 182. sırada yer alarak, ilk 200’de yer alabilen Türkiye’den tek vakıf üniversitesi oldu. Aynı şekilde dünyanın en prestijli üniversite sıralamaları arasında yer alan QS 2014 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda da ilk 500’de yer alıyoruz. Bugün, Almanya‘nın en önemli bilim merkezlerinden IHP-Microelectronics ile imzalayacağımız işbirliği anlaşmamız ile Sabancı Üniversitesi’nin uluslararasılaşma vizyonu mükemmel bir şekilde örtüşmektedir. Bu girişimimiz ile bilimsel çalışmalarımızın nadir örneklerinin de uluslararası boyuta taşınacağı farklı bir modeli Türkiye’de geliştiriyor olmaktan heyecan duyuyoruz. “ dedi.

İşbirliğine ilişkin olarak, Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka şunları söyledi: “Hedefimiz Türkiye ve Almanya arasında bilim ve araştırma işbirliğini güçlendirmektir.  Bu nedenle Frankfurt’taki IHP – (Yüksek Performans için Yenilik) Microelectronics grubu ile İstanbul’daki araştırma ortağının teknolojik işbirliğini takdir etmekteyiz.  Bu işbirliği, 2014 Almanya-Türkiye Araştırma, Eğitim ve Yenilikçilik yılıyla hedefleneni temsil etmekte ve araştırma, eğitim, yenilikçilik alanlarında ortak çalışmaların çığır açan projeler doğrultusunda ilerlemesini sağlamaktadır.

IHP-Microelectronics Rektörü Prof. Dr. Bernd Tillack işbirliğine dair düşüncelerini şöyle ifade etti: “Ortak Laboratuar, yüksek düzeyde araştırmalarda bulunarak her iki ülkede önemli sosyal etkiye yol açabileceğimiz fırsatları bize sunan konulara odaklanmaktadır.  Taraflar bu işbirliğine birbirini tamamlayan araştırma kabiliyetleri getiriyor.  Bu da oluşturduğu sinerjiyle her iki tarafın da kazanmasını sağlıyor.  Araştırma projelerimize motivasyonu yüksek gençlerin de katkıda bulunacak olması, Sabancı Üniversitesi ile çalışmamızın diğer bir önemli avantajı.  Halihazırda her yıl bir grup Sabancı öğrencisi IHP’de iki ay süreyle çalışmaktadır.  Ortak Laboratuvar ise cazip ve heyecan verici araştırma konularıyla her iki kurumun daha da fazla öğrenciyi kendine çekmesini sağlayacaktır.”

Sabancı Üniversitesi ve IHP-Microelectronics, Mikroelektronik – Ortak Sanal Mükemmeliyet Laboratuvarı kapsamında hedeflenen çalışmaları şu şekilde ifade ediliyor:  

Tamamlayıcı araştırma yaklaşımı ile araştırma kabiliyetlerini genişletmek, ortak proje uygulamalarında karşılıklı pozisyonları güçlendirmek, uluslararası görünürlüğü arttırmak, ortak proje çalışması yapacak en iyi öğrencileri ve araştırmacıları çekmek, IHP ve Sabancı Üniversitesi’nin araştırma konularına göre; ders, staj, konuk bilim insanları gibi üst düzey öğretim sağlamak.

Sabancı Üniversitesi ve IHP-Microelectronics’in teknolojik altyapısı ve bilgi birikimi ile beslenecek ‘Mükemmeliyet Merkezi’ Türk-Alman ilişkilerinin hem bilimsel ve teknolojik hem de ekonomik ve politik alanlarda gelişimine katkıda bulunma vizyonu ile çalışmalarına devam edecek.

2007’den bu yana rakamlarla Sabancı Üniversitesi – IHP Microelectronics işbirliği:

Her iki kurum 2007 yılında imzalanan bir mutabakat ile ortak ilgi alanları üzerinde çalışmaya başladı. İşbirliği modeli bilimsel fikir alışverişi, bilim insanı/öğrenci değişimi, tesis ve hizmetlerin paylaşımı şeklinde gerçekleşiyor. İşbirliği sonucu, bugüne kadar, Sabancı Üniversitesi’nden Lisans, Yüksek Lisans ve Doktoralarnı tamamlayan  4 tam zamanlı araştırmacı  IHP’de çalışıyor. İki kurumdan araştırmacılar yılda 3 ‘ün üzerinde ortak yayın yapıyor. Bugüne kadar Türkiye, Almanya ve AB-fonlarından desteklenen 5 den fazla proje başarı ile tamamlanmış, yürümekte yada değerlendirimleri devam etmektedir. Ayrıca, bugüne kadar,  20’nin üzerinde, bu projelerin  sonuçlarını da içeren dergi ve konferans makalesi, 5’ten fazla yüksek lisans tez çalışması, 15’in üzerinde lisans bitirme projesi.15’ten fazla öğrenci için yaz stajı imkânı bu işbirliği kapsamında gerçeklenmiştir.