Teknolojinin Geleceği İstanbul’da Start Aldı

0
1461

Endüstri 4.0 trendi global ekonomiyi baştan aşağı önüne etkiliyor ve kelimenin tam anlamıyla her sektörü değiştiriyor. Bu yeni gelişmeyle birlikte, artık üretim sürecindeki makina, bilgisayar, sürücü ve kontrol cihazlarının birbiriyle iletişim kurabilmesi ve insanlardan neredeyse tamamen bağımsız olarak kendilerini koordine ve optimize edebilmeleri mümkün. Bu gelişme üretim süresini, maliyeti ve enerji kullanımını azaltırken üretim kalitesini artırıyor ve “akıllı fabrikaları” sektörün merkezine taşıyor.

17 – 20 Mart tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen WIN Eurasia Automation etkinliği katılımcıların sergilediği yenilikçi ürünler ve çözümlerle Avrasya’da Endüstri 4.0’ın gelişimine en büyük katkılardan birini sundu. Fuarda yeni endüstriyel dönemin başladığı ve dijital entegrasyonun modern üretimin önemli bir unsuru haline geldiği açıklık kazandı. 4.0 ticaret fuarları (Automation Eurasia, Electrotech Eurasia, Hydraulic & Pneumatic Eurasia ve Materials Handling Eurasia) yeni endüstriyel dönemde entegre üretim süreçleri için birinci sınıf bileşen, sürücü, yazılım, robot ve içlojistik çözümlerini bir araya getirdi. Kablolardan akışkan güç teknolojilerine, sürücü teknolojilerinden yazılım ürünlerine, robotik kollardan insansız forkliftlere kadar bir fabrika için gereken tüm çözümler tek bir çatı altında sunuldu.

Otomasyon Eurasia’da ziyaretçiler hayvan ve insan hareketlerini taklit ederek tasarlanan ve daha kompakt bileşenlerle donatılan entegre ve robot endüstriyel çözümlerini görme fırsatına sahip oldu. Bunların yanı sıra, teknolojik ilerlemenin yüksek düzeyine işaret eden ve doğal ölçülere sahip insansı robot tasarımı olan “RoboThespian” ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Bir diğer önemli gelişme ise Materials Handling Eurasia fuarında ziyaretçilere sunuldu. Fuarda yenilikçi ve enerji tasarruflu yük kaldırma araçları ve endüstriyel araçlar, tam otomatik elleçleme, raf ve depolama sistemleri sergilendi. Uygulama Parkı Alanında, paletsiz ulaşıma olanak sağlayan forkliftler, canlı çözüm gösteirleri ile ziyaretçilere sunuldu. Ayrıca, 12. salonun Simülasyon Alanında eğitim simülatörleri ve forklift ve vinç operatörlerinin eğitilmesine olanak sağlayan mobil platformlar tanıtıldı.

Endüstri 4.0’ın etkisi, Electrotech Eurasia Fuarı kapsamında da kendini gösterdi. Fuar boyunca IP numarasına sahip ve birbiriyle haberleşebilen elektronik komponentler, akıllı ve inceltilmiş emniyet röleleri gibi çeşitli ürünler sergilendi. Bununla birlikte, Hydraulic&Pneumatic Eurasia fuarında otomasyon teknolojileri geliştirmeyi destekleyen enerji tasarruflu sızdırmazlık formülüne sahip ürünler gibi akışkan güç sistemlerindeki yenilikler sunuldu.

Sektörlerin Geleceğine Odaklanan Forumlar

oskarSunulan ürünler ve çözümlere ek olarak, sektör içinde ve dışında bilgi alışverişine olanak sağlayan forumlar ve panellerde de üretim sektöründe geleceğin teknolojileri ön plandaydı. AKDER desteğiyle 5. salonda oluşturulan Hidrolik ve Pnömatik Forum Alanı’nda enerji tasarrufu gibi sektörün gündem konularına odaklanıldı. Bu alan ayrıca Bosch Rexroth, Festo, Parker, Mert Teknik ve İzmir Hidropar katılımıyla hidrolik ve pnömatikte otomasyonun yeri ve önemine ilişkin olarak AKDER’in düzenlediği panele ev sahipliği yaptı. İSDER ve İSAG desteğiyle 12. salonda oluşturulan Materials Handling Forum Alanında ise iç lojistik sektöründeki yenilikçi çözümler ve lojistikte iş sağlığı ve güvenliği gibi önemli konular görüşüldü.

Fuar boyunca düzenlenen bir diğer etkinlik de ENOSAD desteğiyle 1. salonda düzenlenen Automation Forumu’ydu. 4 gün süren forumların bir parçası olarak ELİMKO, WAGO, ENDRESS+HAUSER, TURCK, SMS-TORK, FESTO, MITSUBISHI ELECTRIC, YASKAWA, BOSCH REXROTH, SCHNEIDER ELECTRIC, ABB, STÄUBLI, ALTINAY, SICK, SEW-EURODRIVE, LİMA, MCS, ve GÜNMAK gibi önemli firmalar endüstriyel robot uygulamaları ve otomasyonu hakkında sunumlar yaptı. Ayrıca 18 Mart’ta ENOSAD Yönetim Kurulu, BOSCH, FORD, IBM, KORDSA GLOBAL, TURKCELL Super Online firmalarının ve akademisyenlerin katılımıyla Endüstri 4.0 adlı bir panel düzenlendi.

Uluslararası Buluşma Noktası

Bu yıl tamamen Hannover Fairs Türkiye bünyesinde düzenlenen WIN Eurasia Automation 28.931 net metrekare alanda Avusturya, Brezilya, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İran, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Pakistan, Romanya, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan, İngiltere ve Amerika olmak üzere 25 ülkeden 1.556 katılımcıyı ağırladı. Bu ülkeler arasında Almanya, Güney Kore, Çin ve Tayvan kendi hükümetlerinin desteğiyle pavilyon katılımı gösterdi.

Katılımcılar Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Avrupa, Afrika ve CIS ülkelerinden toplam 69.751 ziyaretçiye yeniliklerini sunma fırsatına sahip oldu. Ekonomi Bakanlığının desteği ile gerçekleşen Uluslararası Ticaret Heyeti programı sayesinde Bulgaristan, Kamerun, Hindistan, Romanya ve Özbekistan’dan gelen alıcı heyetler kilit yatırım kararları almak ve en yeni teknolojilerden haberdar olmak için WIN Eurasia Automation’dan yararlandı. Ayrıca Çek Cumhuriyeti, Irak, Ürdün, Yunanistan, Kosova, Lübnan ve Umman’dan gelen alıcılar dört gün boyunca Hannover Fairs Türkiye tarafından ağırlandı. Uluslararası ziyaretçi programının yanı sıra, Ticaret Odası ve çeşitli birliklerle işbirliği içerisinde düzenlenen Anadolu Heyeti Programı kapsamında 75 farklı heyet fuarı ziyaret etti. Ziyaretçilerin %94’ü fuardan duydukları büyük memnuniyeti ifade etti.

Hannover Fairs Türkiye Genel Müdürü Alexander Kühnel şunları kaydetti: “Genel jeopolitik koşullar potansiyelimizi tümüyle gerçekleştirmemizin önüne geçse de, huzur ve uyum içerisinde başarılı bir fuar gerçekleştirmeyi başardık. Profesyonel bir iş ortamı  için tüm ziyaretçiler ve katılımcılar tarafından benimsenen ve takdir edilen gerekli zemini oluşturduk.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık’ın katılarak şereflendirdiği WIN EURASIA Automation başta Ekonomi Bakanlığı, OAİB (Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri), MAİB (Makine İhracatçıları Birliği), Makine Tanıtım Grubu, ENOSAD (Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği), İSDER (İstıf Makınaları Distribütörleri Ve İmalatçıları Derneği), AKDER (Akışkan Gücü Derneği) ve ETMD (Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği) olmak üzere 50’den fazla kurum, birlik ve yayın tarafından desteklendi.

Bir sonraki WIN EURASIA Automation fuarı 16-19 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenecek.