Kültürel hizmet ihracatının yıldızları ilk kez ödüllendirildi
Elektrik, elektronik ve bilişim alanlarındaki inovatif projelerle birlikte bu yıl ilk kez kültürel hizmet ihracatının yıldızlarına ödül verildi. 2014 yılı sonuna kadar en fazla ihracat geliri elde eden ilk üç dizi ödülünü; Muhteşem Yüzyıl, Kara Para Aşk ve Kuzey Güney alırken, 2014 yılında yurtdışında kitapları en çok satan ve en çok dile çevrilen yazar Ahmet Ümit oldu.
TET Proje Baharı’na bu yıl rekor sayıda proje başvurusu gerçekleşti ve 499 proje arasından seçilen 143 yaratıcı proje, İstanbul Kongre Merkezi’nde sergilendi.
Gün boyu süren ve panellerle zenginleşen etkinlikte girişimciler ve akademisyenler projelerini sanayicilere tanıtma fırsatı buldu. Proje Baharı’nda Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Enerji Üretim İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar, Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları ile Diğer olmak üzere 4 farklı kategoride dereceye giren ilk 3 Ar-Ge projesinin yaratıcıları toplamda 150 bin TL’lik ödülün sahibi oldular.
Kültürel hizmet ihracatının yıldızları: Muhteşem Yüzyıl, Kara Para Aşk, Kuzey Güney ve Ahmet Ümit…
Ülkemizin tanıtımı adına da önemli bir misyon üstlenen Türk dizilerinin bu başarısı ve ihracata olan katkısına kayıtsız kalmayan TET, bugüne kadar en fazla yurtdışı satış gelirine ulaşan ilk 3 dizinin yapımcı ve oyuncularına ödül verdi. 2014 yılı sonuna kadar olan dönemde yurtdışında en fazla ihracat geliri elde eden ilk 3 dizi: Muhteşem Yüzyıl, Kara Para Aşk ve Kuzey Güney olarak seçildi. Şimdiye kadar pek çok ödül alan dizilerin yapımcı ve oyuncuları, bu kez “ihracatın yıldızları” ödüllerini almak için sahnedeydi.
Muhteşem Yüzyıl dizisinin ihracat ödülünü başrol oyuncularından Halit Ergenç ile TİMS Production adına Mücahit Murat aldı. Kara Para Aşk dizisinin ödülünü almak üzere başrol oyuncuları Tuba Büyüküstün ve Engin Akyürek ile dizinin yapımcısı Kerem Çatay (Ay Yapım) törendeydi. Üçüncü olan Kuzey Güney dizisinin ödülü ise yine Kerem Çatay’a verildi.
2014 yılı Türkiye Yazılı Eser İhracat Ödülü’nün sahibi ünlü yazar Ahmet Ümit…
Ahmet Ümit, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, yurtdışında bugüne kadar pek çok ödül aldığını ancak bu ödülün kendisi için ayrı bir yere sahip olduğunu belirterek Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’ne teşekkür etti. Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ödül alan tüm isimleri kutlayarak şunları söyledi:
“Yaklaşık bir yıllık bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleştirdiğimiz 4. Proje Baharı gerek başvuru sayısının fazlalığı gerekse sergilenen projelerin ulaştığı nokta açısından geçmiş yılların da çok üzerine çıkmış durumda.
Ayrıca bu yıl bir ilki gerçekleştirerek dizi ihracatımızın ve yazılı eser ihracatımızın yıldızlarına ödül verdik. İhracatçı olarak gittiğimiz ülkelerde Türk dizilerini ve yazarlarını görmek bizleri gururlandırıyor. Yaratıcılığın ürüne dönüşmesi ve uluslararası alanda başarı kazanması gerçekten gurur verici gelişmeler. Biz de Ar-Ge Proje Baharı ile kültürel hizmet ödüllerini birleştirme kararı aldık.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Tahsin Öztiryaki de Proje Baharı ödül törenine katılarak bir konuşma yaptı. Öztiryaki, TİM olarak inovasyona verdikleri önemi vurguladı ve Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine tasarım, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşmaya yatırım yaparak ulaşacağını belirtti. Tahsin Öztiryaki ayrıca İnovasyon Haftası ile de bu konuda yapılan çalışmaları desteklerini de söyledi.
TET Proje Baharı etkinliği proje sunumları ve ikili görüşmelerle gün boyu sürdü…
Etkinliğin gündüz programında “Beyaz Eşyada Gelecek Akılcı Çözümlerde” ve “Girişimcilik Takım İşidir” panelleri gerçekleştirildi. Ödül Töreni öncesi düzenlenen, Moderatörlüğünü M. Serdar Kuzuloğlu’nun yaptığı “Yüksek Teknolojide Neredeyiz?” konulu Zirve’de ise Vestek A.Ş. Genel Müdürü Metin Salt, girişimcilik denilince akla ilk gelen isimlerden Alphan Manas ve Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Ürey katılımcılarla birlikte bu sorunun yanıtını aradı.
Geçtiğimiz yıllarda birçok başarılı projenin başvurduğu etkinlikte bugüne kadar 20 proje ticarileştirildi.
İşte elektrik, elektronik ve bilişim ihracatına katma değer katacak ödüllü projeler…
TET Proje Baharı Ödüllü Projeler
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları Kategorisi:
Birincilik Ödülü: Gül Çiçek Zengin / Mustafa Bintaş – Firmaya Özel Bilgisayar Destekli Tasarım Programı “ÇİZEN”
İkincilik Ödülü: Umut Şahin / Muhammed Kocabaş – Mikroarray Deneyi Analiz Aşamasına Yeni Bir Yaklaşım: Atlas Analiz Motoru
Üçüncülük Ödülü: Binnaz İzgi – Teknoray Patentli Hıza Duyarlı Hemzemin Geçit Projesi
Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları:
Birincilik Ödülü: Fatih Evren / Prof. Dr. Birol Kılkış – Oda Tipi Operatif Sıcaklık Ölçer
İkincilik Ödülü: Hasan Ayartürk – Yenilikçi Ucuz ve Çevreci Klima Sistemi
Üçüncülük Ödülü: Ahmet Kuzubaşlı – Sulardaki Mikroorganizmaların Anlık Tespit Edilmesine Yönelik Radyo-Frekanslı MEMS Biyosensörler
Enerji Üretim İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar:
Birincilik Ödülü: Halit Çetin – Klorofil İle Ucuz Çevreci Güneş Paneli Üretmek
İkincilik Ödülü: Hüseyin Yağlı – Atık Isıya Organik Çözüm
Üçüncülük Ödülü: Zümrüt Varol – Grafen Kompozitlerin Şarj Edilebilir NaBH4 Yakıt Pillerinde Anot Malzemesi Olarak Kullanılması
Diğer:
Birincilik Ödülü: Şahin İncik – MAKEY (Modüler Ardışıl Küçük Elektronik Yapboz)
İkincilik Ödülü: Mustafa Kemal İşen – Görüntü İşlemeli Tarayıcı Lazer Epilasyon Cihazı Geliştirme Projesi
Üçüncülük Ödülü: Evrim Ünal – The Energy of Food