Türkiye, Dünya Bankası ve Türk Kalkınma Bankalarıyla birlikte, dağıtık enerjide piyasa dönüşümünü hızlandırmak amacıyla 1 milyar dolarlık bir program için anlaşma imzaladı.
Dünya Bankası’nın finansmanı, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan yaklaşık 600 milyon avro (yaklaşık 657 milyon dolar) tutarında kredi, Temiz Teknoloji Fonu’ndan 30 milyon dolar ve Dünya Bankası Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programı’ndan 3 milyon dolar hibe fonundan oluşuyor. Programın ayrıca 259 milyon dolarlık özel sermayeyi harekete geçirmesi bekleniyor.
Banka, bu yenilikçi programın Türkiye’de dağıtık güneş enerjisi pazarının kurulmasına ve genişletilmesine yardımcı olacağını ve pil depolama için bir pilot program başlatılacağını duyurdu. Türkiye’de bir ilk olan sonuç odaklı finansman programı kapsamında, Dünya Bankası fonları, önceden kararlaştırılan sonuçlara ulaşılması ve bağımsız kuruluşlarca doğrulanması sonucunda kullandırılacak. Programın uygulayıcısı Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile özel sektöre ait Türkiye Sınai Kalkınma Bankası olacak. İki banka paralel çalışarak Türkiye’nin dağıtık enerji piyasasını iki aşamada geliştirecek. İlk olarak, ticari ve endüstriyel müşterilere yönelik çatı ve zemin üstü güneş enerjisi yatırımlarının özel geliştiricilerine doğrudan kredi verecekler. İkinci olarak, benzer kredileri güneş enerjisi geliştiricilerine sağlamak için diğer yerel ticari bankaları veya leasing şirketlerini destekleyecekler. Banka, ‘Program, böylece dağıtılmış güneş enerjisinin ölçeklendirilmesi için giderek daha çeşitli bir finansman kaynakları pazarı geliştirecek’ dedi.
Ülke, 2022’deki 9,5 GW’tan 2035’e kadar güneş enerjisini önemli ölçüde 52,9 GW’a çıkarmayı hedeflerken, pil depolama hedefi ise 7,5 GW. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Dünya Bankası, 2035 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi iki katına çıkarma taahhüdünü memnuniyetle karşılıyor ve ülkemizin enerji güvenliği, tüketiciler için enerji maliyetlerini düşürme ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına bugün imzaladığımız gibi projelerle eşlik etmekten mutluluk duyuyor” dedi.
Dünya Bankası baş enerji uzmanı Manuel Berlengiero: ‘Artan elektrik talebini karşılamanın yanı sıra, program pazar gelişiminin bir sonraki aşamasını hızlandıracak, özel yatırım çekebilen ve nihayetinde daha az kamu veya imtiyazlı destekle çalışabilen dağıtılmış güneş enerjisi ve depolama çözümleri için olgun bir pazara doğru evrim için bir temel oluşturacak.’ dedi.