Endüstriyel tesislerin pano işlerini ve mühendislik hizmetlerine dönük çalışmalar yapmaktayız. Kaliteyi, zamanında teslimatı, servis hizmetini, uygun ve ekonomik çözümlerle optimum hizmeti sağlayabilmek en büyük hedefimizdir. ” şeklinde açıklamalarda bulunan Vera Elektromekanik firması Genel Müdürü Sn. Dursun Özeroğlu ile yapılan söyleşiyi bu sayımızda aşağıda okuyabilirsiniz.
Okurlarımızın Söyleşiyi Kiminle yaptığımızı bilmeleri için Kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Dursun Özeroğlu, elektrik mühendisiyim, Vera Elektromekanik firmasının Genel Müdürüyüm. Mesleki olarak özel sektörde 13 yıl Endüstriyel tesislerin elektrik ve otomasyon kısmının taahhüt işleriyle uğraştım. Uluslararası standartlarda alçak gerilim tip testi ve orta gerilim trafo hücre üretiminde 12 kv’dan – 36 kv kadar ürünlerin arge ve projelendirme sürecinde imalat sorumlusu olarak altı sene çalıştım. Daha sonra firmadan ayrılarak “Vera Elektromekanik A.Ş.`de Genel Müdür olarak görevime başladım.
Vera Elektromekanik Kime Hitap eder Neyle Hitap eder?
Vera Elektromekanik özellikle enerji tesislerinde, enerjinin üretildiği ve iletildiği santrallerle ve trafo merkezlerinde ayrıca endüstriyel tesislerde komple elektrik elektromekanik ve otomasyon ihtiyaçlarına çözüm mühendisliği sunan üretici bir firmayız.
Bu kapsamda trafo merkezleri ve substation kullanma panoları, röle panoları Lcd panoları, uzaktan kumanda kontrol sistemleri, bilgi toplama panoları v.b. üreten diğer endüstriyel tesislerde de alçak gerilim panosu, kompanzasyon panosu, kontrol amaçlı panolar üreten ve bunların her bir aşamasında almış olduğu tip testeki kuralları harfiyen uygulayan bir firmadır. Üretim esnasında, kalite yönetim sistemini, çevre yönetim sistemi, iş sağlığı güvenliği yönetim sistemi, entegre yönetim paketi sistemini uygulayan ve her merhalesinde devam ettiren bir yapıdayız.
Kısaca, işin fizibilite kısmında Arge ve tasarım sürecinde, işin satın almasından projelendirme sürecine, üretim sürecine, müşteriye teslim süreci ve devreye alma sürecine, devreye aldıktan sonrada servis süresine kadar tüm merhalelerinde kaliteli ve doğru hizmet veren bir firmadır.
“AG Dağıtım Panosu”
Üretimde Önceliğiniz Hangi Alanda Olmuştur?
Birincil önceliğimiz, uzmanlık ve mühendislik hizmeti gerektiren kumanda kontrol sistemlerine ait panolarda olmuştur. Yani trafo merkezlerinin kumanda koruma kontrol kısmında uzmanlaşmış durumdayız. Vera Elektromekanik olarak son üç yılda bu alanda 40’ın üzerinde trafo merkezinin komple panoları yapılmış olup bu alanda büyük bir deneyime ve birikime sahibiz.
Vera Elektromekanik olarak üç yıllık süreçten bahsediyorum, evveliyatındaki 19 yıllık mühendislik sürecini de eklersek bu çok daha fazla bir noktaya taşınmış oluyor. Ayrıca, endüstriyel tesislerin alçak gerilim dağıtım panoları gibi panolarını hızlı ve seri üretebilecek kaliteli uluslararası standartların tanımladığı ICE’yi harfiyen uygulayarak üreten bir yapımız var.
Bu Alanda Yerli Yabancı Birçok Üretici Var. Sizi Farklı Kılan Unsur Nedir?
Müşterilerimizin bahsettiği temel sorunlardan biri, testten geçmiş ve sunulan ürün ile müşterinin teslim aldığı ürünler arasında farklılıkların olduğunu söylüyorlar. Örnek olması için söylüyorum, geçenlerde uluslararası önemli bir etkinliğe katıldık, üretim yaptığımız kısımda arkadaşlara herhangi bir örneklemeyle rastgele şu üç tanesini alın fuara paketleyin dedim. Bu şu demek, ürettiğim her ürünü binlerce sektör temsilcisinin karşısına çıkartabilecek düzeyde her bir ürünüme güvenebiliyorum. Firmamız ani ve hemen denetlenebilir, mekanik üretimde, elektrik elektromontajda, proje ve AR-GE departmanıyla, satın almadaki kalite sorgulama sistemiyle, entegre yönetim sistemiyle, boya kontrolleriyle, devreye almadaki testlerdeki rutin testlerle alakalı her bir birimimizi her han denetlenmeye hazır vaziyette tutmaya çalışan dinamik bir yapıya sahibiz.
Üretim Safhası Çalışmalarınız Hakkında Bilgi verir misiniz?
Biz standartlara uygun ürün kullanırız. Malzeme seçimi ve ölçülendirmede her bir ürünümüzü katı modelleme ile karşımıza bu çıkacak diye ortaya koyarız. Bu büyük bir emek ve zaman demektir. Bu bize şunu kazandırıyor, projede zaman harcıyorsunuz ama bu kez de üretimde hızlı ve problemsiz ilerliyoruz. Örneğin bir projede sekonder koruma rölesi var. Mesafe koruma rölesinin derinliğini, kullanacağın kanallara çarpıp çarpmadığını, menteşeyi açıp kapadığında nerelere sürtüp sürtmediğini iç kapak yaparak bütün bunları bu aşamada görmüş oluyoruz.
Bu anlamda bunu önemsiyoruz bunu ayrıcalıklı buluyoruz. Yani detayları çözerseniz her bir detay kısımda sıkıntısız ürün üretirseniz ürünün bütüncüllüğünde bir kalite ortaya çıkmış olur.
Ürünlerimizi tasarlarken diyoruz ki, ürünümüzde şu olmazsa olmaz, olumsuzluklar olmasın. İşletmenin, işletmecinin, son kullanıcının rahat edebileceği bir format olmuş olsun. Sonrada diyoruz ki sahada edindiğimiz tecrübelerde biz bu ürüne ne gibi güzellik katabiliriz yani şu da olsun bu da olsun diyeceğimiz şeyleri ortaya koyuyoruz sonra ürünümüz ortaya çıkıyor.
Projelendirilmiş Ürünlere mi yoğunlaşıyorsunuz?
Bir moda tasarımcısı ve bir terzi gibi projeye göre çalışma yapıyoruz. Bu çalışmadaki bakış açınızı, bir şalt merkezine, trafo merkezine ya da bir enerji üretim tesisine, bir un fabrikasına, yağ fabrikasına, çimento fabrikasına ya da tuz fabrikasına mı yapacaksınız her biri farklı olabiliyor yani uğraştığınız alanda proseslerle ilgili olan saha deneyimleri ve o prosesin hassasiyetleri noktasında tasarımlar ve detay mühendislik çalışmaları ile ortaya koyuyorsunuz ondan sonra ürünler ortaya çıkmış oluyor.
En Kaliteliyi en Uygun ve Doğru Fiyatla sunmaktayız.
Biz susmuş olsak bile ürünümüz konuşuyor. Bunu net söylüyorum, geçenlerde iki tane deneyimli mühendis arkadaş geldi, panonun kapağını açtı içerisine baktı ve sizde olupda, başkalarında olmayan şeyleri size söylememi ister misiniz? Dedi. Ben zaten biliyorum ama buyurun dedim ve bize 8-10 madde detay sıraladı. İşi bilen bir sanayici bakışı ile bu bizi mutlu etti. Farklılığımızı hissettiren önemli bir şeyler var.
Örnek veriyorum basit bir şey, müşteriniz sizin kullandığınız cıvatanın, contanın, klemensin, alev yürümeyen cinsten UL 94000 standardında mı olduğunu bilemeyebilir ancak siz müşterinizin hassasiyetlerine dikkat etmek zorundasınız.
Yurt Dışı Çalışmalarınız Var mı?
Vera Elektromekanik olarak üretimimizin büyük kısmı yurtiçine olup bunun önümüzdeki süreçte dengeli olması için hazırlıklarımız var. 8-10 ülkeye dolaylı olarak ihracatımız var. Türkmenistan’da 3 tane trafo merkezi panolarımız kullanılmaktadır. Suudi Arabistan, Irak, Arnavutluk, Özbekistan, vb. İnsana ve sisteme yapılan yatırım marka değerine yapılan yatırım kesinlikle önemsiyoruz.
Projesi, 220 kV LCC Panoları” yazılacak.
Şeklinde dergimize Vera Elektromekanik firmasının çalışmalarını ve sektör hakkında değerlendirmlerde bulunan Sn. Dursun Özeroğluna bu söyleşi için çok teşekkür ederim.