Yeşil Sanayi Zirvesi’ne Enervis’in Enerji Verimliliği Projesi Damga Vurdu
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında çok önemli bir kilometre taşı olan ‘enerji verimliliği’ Bursalı sanayici ve iş adamlarınca masaya yatırıldı. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Yeşil Sanayi Zirvesi’ne Enervis’in Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği sanayide enerji verimliliği projesi damga vurdu.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Yeşil Sanayi adıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ve Bursagaz’ın da sponsor olarak destek verdiği Zirve, Merinos Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Ana teması ‘Yeşil Büyüme’ olan Zirve’de, sürdürülebilir, nitelikli ve katma değeri yüksek üretimin ancak enerji verimliliği ile mümkün olabileceği vurgulandı. Enerji verimliliği alanında fark oluşturan bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı Zirve’ye Enervis’in Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 firma ile gerçekleştirdiği ‘Sanayide Enerji Verimliliği’ projesi damga vurdu.
Enervis Etüt Proje Müdürü Ömer Altınok, geçtiğimiz ay tamamlanan projenin çarpıcı sonuçlarını, Zirve’ye katılan sanayici ve iş adamlarıyla paylaştı. “Sadece 17 firmanın kaybettiği enerjiyi üretmek için yaklaşık 35 milyon Euro’luk Güneş Enerjisi Santral yatırımı gerekiyor”
Altınok, enerji ithal eden bir ülke olan Türkiye’nin enerji verimliliği potansiyelinin sanayide yüzde 25, konutlarda ise yüzde 30 olduğuna dikkat çekerek, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 firma ile gerçekleştirilen enerji verimliliği etüt çalışmasında ortaya çıkan enerji kayıplarının yüzde 45’lere ulaştığının altını çizdi. Altınok yaptığı sunumda, “17 firmanın kaybettiği enerjiyi üretebilmek için yaklaşık 35 milyon Euro’luk Güneş Enerjisi Santral yatırımı yapılması gerektiğini” vurguladı.
EWE Turkey Holding Genel Müdürü ve Enervis Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Frank Quante, Zirve’de yaptığı sunumda eğitime dikkat çekti. Quante, Almanya’da enerji verimliliği konusunun eğitimle desteklendiğini, gençlerin bu bilinçle yetiştirildiğini sözlerine ekledi. Halkın yüzde 46’sının enerji verimli elektronik ürünleri tercih ettiğini belirten Quante, Almanya’da binalarda enerji verimliliği konusundaki ilk yasanın 1979’da çıktığını ve yasadan 7 yıl sonra binalarda tüketilen enerjinin yüzde 50 azaldığını duyurdu.