Türkiye, güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik depolama tesislerinin kurulumu için aldığı rekor başvuruların ardından ilk ön lisans sürecini tamamladı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, sektörde 1,5 milyar dolarlık (28,87 milyar TL) başlangıç yatırımı öngören güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı elektrik depolama tesislerinin kurulumu için 744 megavat (MW) kapasiteli toplam 12 ön lisans verildiğini söyledi. Yılmaz, yüksek başvuru hacminin ülkedeki olumlu yatırımcı iştahını ve potansiyelini yansıttığını söyledi. 'Yapılan toplam başvuru 4.369'a ulaştı' diyen Yılmaz, bu başvuruların toplamı için kurulu güç kapasitesinin yaklaşık 221.000 MW'a karşılık geldiğini belirtti.Rüzgar enerjisine dayalı depolamalı elektrikten üretilen gücün 113.500 MW, güneş enerjisi versiyonu için ise 107.500 MW olduğunu belirtti. Yılmaz'a göre, başvuruların yüksek hacmi, nihai yatırım rakamını 40 milyar ila 45 milyar dolar arasına çıkarabilir. 'Elektrik depolama yönetmeliğimizin yenilenebilir enerji sektöründe çığır açacak bir gelişme olduğunu söylemiştik. Yenilenebilir enerji sektöründe elektrik depolama için 270 milyar dolarlık yatırım talebi bu öngörümüzün doğruluğunu teyit etti' dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz,'Ülkemizin potansiyeline inanarak ve yatırımcılarımıza güvenerek bu düzenlemeyi gerçekleştirdik. Elektrik depolama tesislerine ilişkin düzenlemenin enerji sektörümüzde yeni bir döneme işaret ettiğini şimdiden görüyoruz' dedi. Yeni yönetmeliğin sadece yatırım hacmi açısından değil, istihdam ve yerli batarya teknolojilerinin Türkiye'de gelişmesi açısından da önemli olduğunu, aynı zamanda ülkenin enerji güvenliği ve şebeke esnekliğine de katkı sağlayacağını belirtti. Türkiye'nin mevcut yenilenebilir kapasitesi, 7 Nisan itibariyle 104.488 MW olan ülkenin toplam kurulu güç kapasitesinin yarısından fazlasını oluşturuyor.
Yaklaşık 31.600 MW'lık hidroelektrik kapasitesinin ardından rüzgar, 11.490 MW ile ikinci en büyük yenilenebilir elektrik kaynağıdır. Türkiye'nin güneş enerjisi kurulumları ise aynı dönemde 9.820 MW'a ulaşmıştır. Ayrıca, 2023 yılında ülkenin yenilenebilir enerji portföyüne en az 1.000'er MW'lık rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin eklenmesi beklenmektedir.
Yenilenebilir enerji kaynakları, 2021 yılında ülkedeki yeni kapasite artışlarının %95'inden fazlasını oluşturdu. Ülke, 2016'da eklenen 1.248 MW'lık bir önceki tüm zamanların en yüksek seviyesinden sonra, 2021'de yaklaşık 1.750 MW'lık rüzgar enerjisi ilavesi ile rekor düzeyde bir yıllık artış elde etti.
Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, Türkiye'nin önümüzdeki beş yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesinde yaklaşık %64'lük bir artışla 90 gigawatt'a (GW) ulaşması ve bu artışın neredeyse %75'inin güneş ve rüzgardan oluşması bekleniyor. Bu büyüme, Türkiye'nin Avrupa'da dördüncü, dünyada ise en büyük 10 yenilenebilir enerji pazarı arasında yer almasına yardımcı olacak. Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücü bakımından Avrupa'da beşinci, dünyada 12. sırada; rüzgâr enerjisi kurulu gücü bakımından ise Avrupa'da yedinci, dünyada 12. sırada yer almaktadır.