İzmir Bölgesi Enerji Forumu 16-17 Kasım’da Düzenleniyor

0
934

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen İzmir Bölgesi Enerji Forumu, 16-17 Kasım 2018 tarihlerinden İzmir Mimarlık Merkezi`nde gerçekleştiriliyor. İlgili herkesin katılımına açık ve ücretsiz düzenlenen etkinlikte, çatılarda güneş enerjisi uygulamaları, enerji verimliliği, enerji kooperatifçiliği konularının ön plana çıkarken, enerji üretiminin çevresel etkileri de değerlendirilecek.

EMO İzmir Şubesi tarafından enerji potansiyeli, üretim sorunları ve enerji politikalarının bölgesel yansımalarını değerlendirmek amacıyla düzenlenen İzmir Bölgesi Enerji Forumu, 16-17 Kasım tarihlerinde İzmir Mimarlık Merkezi`nde gerçekleştiriliyor. TMMOB‘a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası‘nın İzmir şubelerinin yanı sıra İzmir BarosuEge Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Kalkınma Ajansı, TEİAŞ Batı Anadolu Yük Tevzii İşletme Müdürlüğü, GDZ Elektrik Dağıtım AŞ., ESHOT, Metro AŞ., Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi ve Ege Serbest Bölge`nin desteğiyle düzenlenen etkinlik, 16 Kasım Cuma günü açılış töreniyle başlayacak. Törenin ardından düzenlenecek açılış oturumu çağrılı konuşmacı olarak katılacak olan Mahir Ulutaş, enerji politikalarında dünya genelinde yaşanan değişimleri ve ülkemize yansımalarını değerlendirecek. Ulutaş`ın sunumunun ardından “Enerji Görünümü” başlıklı ilk oturum düzenlenecek. Sadettin Güldar‘ın “İzmir Elektrik Enerjisi Görünümü”, Ülfet Türkmen‘in “İzmir Dağıtım Şebekesi Ana Planı Çalışmaları”, Murat Çelik‘in “İzmir Yenilenebilir Enerji Görünümü” başlıklı sunumlarıyla yer alacağı oturumda, Evren Türkmenoğlu ise Paris İklim Sözleşmesi ve karbon piyasalarına ilişkin bilgilendirmede bulunacak.

Çatılarda Güneş Enerjisi
“Güneş Enerjisi Uygulamaları” başlıklı ikinci oturumda ise Doç. Dr. Müjde Altın “İzmir için Enerji Kaynağı Olarak Güneş ve Fotovoltaik Bileşenler”, Mümtaz Ayça ise “Çatılarda GES Uygulamaları” başlıklı sunumlarıyla yer alacak. Ersel Tanrıöver`in konuyu imar uygulamaları ve yerel yönetimler açısından değerlendireceği oturumda, Av. Arsin Demir ise hukuki duruma ilişkin bilgiler verecek.

Toplu Ulaşımda Verimlilik
“Şehiriçi Elektrikli Toplu Ulaşım” başlıklı üçüncü oturumda ise İzmir`de toplum ulaşım konusunda faaliyet yürüten Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı iki kurumun temsilcileri yer alacak. Elektrikli otobüslerle hizmet veren ESHOT`tan Hakan Üzkat`ın “Sıfır Emisyonlu Toplu Ulaşım Projesi” başlıklı sunumuyla katılacağı oturumda, metro ve tramvay işletmesini üstlenen İzmir Metro AŞ`den Ufuk Karagüney ise deneyimlerini paylaşacak.

Binalarda Enerji Verimliliği
Forum  kapsamında 17 Kasım Cumartesi günü ilk olarak düzenlenecek olan “Binalarda Enerji Verimliliği” başlıklı dördüncü oturumda ise Doç. Dr. Yusuf Yıldız “Enerji Verimliliği ve Düşük Enerjili Bina Kavramları”, Dr. Ayça Tokuç “Bina Soğutma Enerjisinin Azaltılmasında Isıl Kütle Kullanımının Etkisi” ve Ahunur Aşıkoğlu “Mevcut Bir Yapıda Yıllık Enerji Gereksinimini Azaltmaya Yönelik Pasif Retrofit Uygulamaları ve Simülasyonu” başlıklı bildirileriyle yer alacakken, Dr. Fikret Okutucu “Deprem Güvenli Bina Üzerinden Enerji Etkin Bina Eldesin” ve Hasan Alınç ise “Kentsel Dönüşüme Bütünsel Bakış” başlıklı sunumlarını gerçekleştirecekler.

Enerji Kooperatifleri
“Enerji Kooperatifleri ve Tarım” başlıklı beşinci oturumda ise Ticaret Bakanlığı`ndan Gözde Ayanoğlu tarafından mevzuatta ilişkin bilgi verilirken, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer “Yerel Yönetimler ve Enerji Kooperatifçiliği” başlıklı, Kayseri Mobilyacılar Sitesi Enerji Kooperatifi`nden Ercan Sarıkaya ise deneyimlerini aktaracağı sunumlarıyla yer alacak. Oturumda, Mahmut Nedim Barış “Aydın ili Jeotermal Uygulamalarının Tarıma Etkileri”, M. Salih Ertan ise “Biyokütle” başlıklı sunumlarını gerçekleştirecek.

Çevresel Etkiler
Etkinliğin son oturumu ise “Enerji Tesisleri ve Çevre” başlığı altında düzenlenecek. M. Faruk İşgenç “Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Yönetimi”, Hasan Sarptaş “İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri”, Orhan Gündüz “Jeotermal Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri”, E. Olcay Işın “İzmir`de Biyogaz Potansiyeli ve Biyogaz Enerji Yatırımları” ve Prof. Dr. Nuri Azbar “Atıktan Enerji Üretimi” başlıklı sunumlarıyla bu oturuma katılım sağlayacak.